algo de nubes
  • Màx: 22°
  • Mín: 14°
22°

Miquel Payeras, un dur rival d'ABC

Dins el seu article de 20 de gener Miquel Payeras dedica un atac furibund als fundadors d'ERC a Mallorca, els quals titlla d'«intel·lectuals orgànics del pancatalanisme local» i acusa de col·laborar amb un «expansionisme catalanista unilateral». No és la primera vegada que Payeras envesteix «pancatalanistes», «radicals» i «fonamentalistes» amb un discurs digne de Jaime Matas o ABC. Recordem que fa uns anys ja va fer costat a Antonio Alemany, màxim promotor de l'anticatalanisme a Mallorca, amb motiu de la polèmica d'aquest amb l'Associació de Professors en Llengua Catalana. Més recentment ha qualificat d'«escenografia nazi» el Correllengua, ha acusat de «demagog» el professorat que participà a la vaga del 96, ha reclamat al Barça que oblidi «l'aberració de voler ser 'més que un club'» i ha acusat la reivindicació del concert econòmic de ser un «element de pertorbació totalment gratuït».

Aquest llenguatge va aparellat amb espectaculars girs de 180 graus, reculades i ara dic blanc, ara dic negre. Per citar alguns exemples, tant li és dir respecte a la feria de abril «que cada un canti i balli el que vulgui. Que a les processons s'hi cantin saetes, si qualcú les vol cantar. Mengem pescaítos i frit. Bevem finos i herbes. Serà més divertit», com considerar-la poc després un factor de genocidi cultural: «aquesta onada immigratòria ajudarà encara més a la substitució». Tant li fa apostar per un pacte del PSM amb els partits forasters PSOE-IU, dins el qual UM seria un molest «aliat de circumstàncies», com proposar una entesa PSM-UM en què la «qüestió de si esquerres o dretes (...) no té gaire importància». Tant li bufa titllar de «nazi» el crit contra el colonitzador espanyol Barco de rejilla, com justificar un cert toc d'assumible xenofòbia (la natural que respon a la part animal que tots tenim) i de visceralitat mallorquina» davant la creació d'un partit alemany a Mallorca. Tothom té dret a rectificar, però Payeras mai no ha tingut la dignitat de reconèixer les seves ficades de pota.

Podríem parlar extensament de l'article del 20 de gener, però només li recordaré tres coses: primer, que si ara diu que l'objectiu d'ERC era fer «el màxim mal possible al PSM» ell mateix ja havia reconegut abans que «l'avanç més espectacular de vot cap a una opció nacionalista s'ha produït en el cas del PSM des que ERC s'implantà a Balears». Segon, que el nacionalisme econòmic i la denúncia del colonialisme espanyol, de cada dia més presents al discurs del PSM, abans només eren bandera d'ERC i S'Arenal. I tercer, que els dirigents d'ERC que tant perjudicaren el partit segons diu, el 93 obtingueren gairebé el doble de vots que l'actual direcció, que ell tant ensabona, tres anys després. No li desig a Payeras que Déu li conservi la vista, perquè el que ha de menester amb urgència és una visita a la clínica Barraquer.

Josep Palou, expresident d'ERC-Balears i Pitiüses

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris