nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 16°
19°

«Cuerpo Nacional de Policía»

El cas és que els membres del Cuerpo Nacional de Policia no estan acostumats que les seves càrregues es tornin tant de domini pùblic. L'única diferència entre la càrrega del passat dia 14 i les altres que contínuament es duen a terme "algunes d'elles fins i tot ja pertanyen a la tradició, per exemple els 25 d'abril de cada any a València", ha estat que aquesta darrera es va efectuar a les portes d'una universitat; perquè les característiques de totes les càrregues solen ser pràcticament les mateixes, com també les activitats policials postmanifestació "tortures i altres desfogaments i intimidacions a comissaria" encara que aquest pic sembla que, tal vegada a causa que els policies es varen despistar, no hi va haver detencions i això darrer no va succeir.

L'atac policial a les portes de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) hauria passat desapercebut, com quasi tots els altres, si no hagués estat perquè el rector i el seu equip, en representació de la Universitat es varen sentir poc respectats per part dels policies. Els comunicats i els informes emesos pel rector, així com les denúncies oficials, han servit perquè els esdeveniments hagin creat el debat públic i polític que toca. Mentre el ministre de l'interior va explicant que els seus homes armats només es defensaven, tot i que el PP es nega a mostrar el vídeo dels fets als polítics de l'oposició, el rector de la UAB critica durament l'«actitud provocadora de les forces de seguretat per impedir la lliure expressió dels estudiants» i explica pas per pas el que succeí primera devora i després davant la seva universitat: 1) ell mateix va acordar amb el cap dels policies que els antidisturbis no intervendrien a la manifestació, però quan girà l'esquena els policies es tiraren contra els manifestants; 2) els policies provocaren amb les escopetes i sempre disparaven les bolles de goma a ferir; 3) es posaren a perseguir els estudiants pels carrers fins arribar a la Facultat de Lletres; 4) allà, "i això sembla un acte simbòlic" dispararen contra aquest edifici, i també agrediren un professor d'història que va tenir la idea altament irresponsable, estúpida però plena de bons sentiments cívics, d'intentar parlar amb un dels policies; 5) finalment els policies muntaren als furgons, deixant les portes obertes, i començaren a derrapar per davant l'edifici vociferant insults tota l'estona.

D'aquí podem comentar sobretot dos detalls: a) la persecució: en teoria la funció dels antidisturbis era barrar el pas en un punt determinat, i això de perseguir els manifestants és, a part d'un abús de poder polític, una realització de la seva tasca en direcció contrària; b) el professor d'història: no li ha ensenyat, encara, la història d'aquest Estat, que a aquests policies no se'ls ha de parlar de prop?

Per una altra banda, tant la Universitat "seguida de catorze universitats catalanes més" com altres entitats han demanat dimissions de diversos càrrecs. No dic que no es tracti d'unes peticions ben meditades, però això no servirà de res. Els socialistes tenen una fotografia de la càrrega en qüestió on s'hi pot contemplar un policia cridant als manifestants i agafant-se els collons. Si aquest acte tan expressiu fos denunciat, el policia argumetaria que la zona causant del conflicte li picava a causa d'uns paràsits molt petitons i botadors, i punt i final, perquè tendria el suport sencer del partit del Govern.

Però aquesta foto, més les derrapades de les furgonetes, més els continus insults, ens mostren un comportament unànime dels policies estatals, un comportament que es repeteix a gran part de les càrregues dins el territori català o basc, un comportament que hi serà per moltes dimissions d'alts càrrecs que hi hagi. Així que aquest pic els que haurien de dimitir són els petits càrrecs: els mateixos policies. Les pancartes dels manifestants que a vegades duen escrit, més o menys, «El fill de poli a la universitat, perquè demà no sigui com el seu papà» descriuen la situació: un gran nombre dels agents del cos estatal demostren tenir, a les càrregues, un comportament de màxima incultura, de mínima qualitat humana, i d'una profunditat basada només en la violència. Un comportament que, en resum els fa ser inaptes per a qualsevol altra feina d'atenció al públic i pot ser per això entren al Cos. I que consti que no estic generalitzant, només parl d'un alt tant per cent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris