cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
19°

El cas Pinochet

Com tot defensor dels drets humans, estic molt interessat pel que està passant a l'entorn del cas Pinochet. La propera setmana, set Lords britànics es tornaran a reunir per decidir si l'exgeneral té immunitat o no davant els terribles càrrecs dels quals l'acusa el jutge Baltasar Garzón.

El cas Pinochet és clau a l'hora d'establir un precedent judicial, no tan sols al Regne Unit, sinó a escala internacional. La comunitat internacional té la responsabilitat de dur davant la justícia els responsables de crims contra la humanitat. Hi ha indicis raonables que relacionen a Pinochet amb greus violacions de drets humans, entre elles crims contra la humanitat, per la qual cosa el govern del Regne Unit i l'espanyol, de conformitat amb els tractats internacionals dels quals són Estat Part, com la Convenció contra la Tortura de l'Organització de Nacions Unides, té l'obligació de donar suport a l'extradició o jutjar Pinochet en el Regne Unit.

En les darreres setmanes el govern xilè ha manifestat que la detenció d'Augusto Pinochet suposa una vulneració de la seva sobirania nacional i que hauria de ser duit davant la justícia xilena. Desafortunadament, la seva condició de senador vitalici, la llei d'autoamnistia del 1978 i certes disposicions especials de la Constitució xilena fan impossible un judici a Xile. A més, en el sumament improbable cas que s'anul·làs la llei d'amnistia i s'aixecàs la immunitat parlamentària, la legislació xilena exigiria jutjar un exgeneral davant un tribunal militar, la qual cosa generaria grans dubtes sobre la imparcialitat del procés.

A més, el Regne Unit i Xiule han signat o ratificat tractats en els quals es reconeix la competència dels tribunals d'altres països sobre casos de tortura i crims contra la humanitat. Després d'haver ratificat la Convenció contra la Tortura i altres tractes o Penes Cruels, Inhumanes o Degradants, el govern xilè reconeix implícitament els principis i normes internacionals existents sobre aquesta matèria; l'article sisè del Codi Orgànic de Tribunals, legislació que regula la jurisdicció dels tribunals xilens, atorga a aquests competència sobre crims comesos a l'estranger.

També s'ha proposat que sigui la Cort Interamericana de Drets Humans de l'Organització d'Estats Americans la que decideixi quin país té competències per a emprendre accions judicials contra Augusto Pinochet. Però la Cort no té competència penal ni poder per a resoldre conflictes entre un país que no és Estat Part a la Convenció Americana sobre Drets Humans, com Xile, i un altre que no ho és, com el Regne Unit...

Pere Manel Mulet. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris