cielo claro
  • Màx: 20°
  • Mín: 14°
17°

A favor de l'urbanisme

Estar a favor de l'urbanisme no és de moda. Tothom en parla en contra i molts, a més, semblen realment compromesos amb una política radical destinada a frenar l'urbanisme. La realitat, tanmateix, és una altra ben diferent. Mentre que cada cop són més els que estan en contra de construir, també és cert que són més els que construeixen, fan construir o tenen interessos relacionats amb la contrucció. Així, la majoria estan preocupats per allò que construeixen els altres, però no apliquen la mateixa mesura per les seves coses. Segurament el que s'hauria de potenciar és una ètica urbanística, assumida i consensuada, començant per les institucions públiques i continuada per tots els ciutadans. Les lleis no basten perquè la situació canviï, però sobretot la situació no canvia perquè les lleis són confuses, com també és confús el comportament massiu de la gent.

Si pogués elegir, triaria poder construir, però amb racionalitat, amb mesura i emparat per unes lleis clares, amb perspectiva de futur i d'acord amb els interessos de la col·lectivitat. El que no val és prohibir, sense que res no canviï, perquè d'aquesta manera sembla que estam vivim una autèntica llei de la selva, en la qual els més descarats i barruts no tenen escrúpols a pressionar les autoritats i botar-se qualsevol normativa.

La situació de Mallorca és prou complicada, però les prohibicions no han estat mai bones per a ningú. S'ha de mantenir una actitud liberal i permissiva amb el territori, amb el llistó dels límits clars perquè tothon sàpiga a què s'ha d'atendre, però sense perdre de vista la sensació que continuam essent amos i senyors de ca nostra. Una legislació excessivament rígida portaria a la llarga a percepcions negatives, de rebuig i de reacció sobretot per a aquells sectors que fins ara han estats els perdedors en els darrers trenta anys, com són molts pagesos del centre de l'Illa.

Sí a la urbanització, amb moderació, amb claredat, però sense rigideses males d'entendre.

Joan Martorell. Palma

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris