cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 16°
16°

Voltor, la pedra en el camí de Matas

El Govern Matas va fent passes per aconseguir tenir una xarxa de telecomunicacions important i que pugui mantenir acords diversos amb les xarxes pròpies de les generalitats de Catalunya i València. Aquests acords són l'únic que justifica les visites llampec (anomenar cimeres a reunions d'un parell d'hores és un excés) entre Matas i Zaplana divendres passat, i Matas i Pujol passat demà. I les justifica perquè a tots tres governs els interessa aquesta col·laboració, en vistes a l'imminent aprovació en el Congrés (segurament el febrer si no hi ha nous ajornaments) de la llei de tercers canals que legalitzarà els acords entre governs de comunitats autònomes que tenguin «continuïtat radioelèctrica», com per exemple Catalunya, País Valencià i Balears. (Els Països Catalans radioelèctrics en podríem dir).

Com deia Bartomeu Picornell dissabte passat, si aquesta llei és una realitat aviat i legalitza els acords entre governs com a única forma (i serà essencial veure si finalment serà així: «única forma») de recepció a una comunitat de la televisió d'una altra, aleshores la posició de Voltor-OCB en la disputa que lliura amb el Govern balear, estarà molt enfeblida. Amb l'acord entre Matas i Zaplana fet, ja només queda al president balear aconseguir-ne un de semblant amb Pujol. Fins i tot si no l'aconseguís i s'aprovàs la llei (amb «la única forma»), una petició formal de Matas a Pujol en aquest sentit podria resoldre's només de dues maneres; negant-s'hi la Generalitat, la qual cosa convertiria immediatament la recepció de TVA a Mallorca a través de Voltor en il·legal (i no com ara al·legal, i és important anotar la diferència), o bé acceptant l'acord i aleshores Voltor quedaria al marge, si prèviament no hagués acceptat les condicions del Govern balear. En qualsevol cas, si POCB no escolta l'ultimàtium que li llançà Matas, encara queda bastant de camí per recórrer. La llei conrinuarà els seus lents tràmits a Madrid i abans que sigui publicada, és probable que les eleccions ja s'hagin fet. Precisament aquesta deu ser la gran esperança de l'OCB; que Matas perdi, perquè si té majoria absoluta, aleshores l'entitat cultural quedarà completament venuda. Una altra opció és que l'OCB s'estimi més aconseguir un poc ara, i no apostar al tot o res de les eleccions, però no fa la impressió que havent aguantat tant ara facin cames enrere, sempre i quan continuï tenint l'OCB el suport polític de Pujol, és clar.

Tots aquests moviments del nostre Govern no són només, com es diu oficialment, per a la millora de la recepció dels canals catalans i valencians, com si es tractàs d'una qüestió d'àmbit cultural o de normalització, que és l'origen de la recepció de TV3 a Mallorca. Significativament, la gestió del conflicte s'ha desplaçat, en el Govern, des de Cultura a Presidència, la qual cosa ja dóna idea de l'interès del president en la qüestió. Del que es tracta és que el Govern Matas ha pres la legítima i lògica decisió de crear una important xarxa de telecomunicacions "per a TV sí, però també per a qualsevol altres tipus de serveis" que li donarà, senzillament, poder. Igual que tenen els Governs de Catalunya i País Valencià amb les seves respectives xarxes. En aquest camí de Matas, Voltor és una pedra que si no hi fos facilitaria el trànsit, però si hi continua essent, l'únic que farà és endarrerir una mica el pas de president, però no l'impedirà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris