algo de nubes
  • Màx: 23°
  • Mín: 13°
13°

Electricitat i urbanisme

Darrerament un dels temes que he seguit amb interès a la premsa ha estat la polèmica que ha suscitat la instal·lació per part de Gesa d'una xarxa d'alta tensió de catorze quilòmetres entre Portocolom i Cala d'Or.

Sembla que els veïns i propietaris afectats demanen a l'empresa elèctrica o bé que la línia sigui subterrània en lloc d'aèria o, millor encara, que no es faci. Els motius que al·leguen són diversos. Uns quants d'ordre legal i jurídic, com és el cas que no gaudeix de la preceptiva declaració d'utilitat pública, o que es volen envair les finques sense que hi hagi hagut cap tipus d'expropiació. Però, tanmateix, el seu argument més sòlid és que existeixen estudis científics que demostren que aquestes xarxes són perjudicials per a la salut, especialment pels seus efectes cancerígens.

Per la seva part, Gesa defensa que aquest projecte és imprescindible per abastir la zona d'energia elèctrica sense problemes ni sobrecàrregues i manifesta que posseeix informes tècnics que garanteixen que la xarxa no presentarà cap tipus de risc per a la salut. També assegura que no és possible realitzar un cablejat subterrani perquè sobrepassa les seves disponibilitats pressupostàries.

Les dues postures semblen, doncs, irreconciliables, fins al punt que els santanyiners que no volen la xarxa han presentat un recurs al Consell Insular i, a més a més, anuncien mobilitzacions, primer al seu poble i després, si cal, davant Gesa.

Els opositors han demanat, i sembla que ho han aconseguit, la solidaritat del consistori santanyiner i, especialment del seu batle, Cosme Adrover, qui ja ha fet qualque declaració en contra del projecte. Aquest posicionament, però, al meu parer, resulta contradictori amb la línia política ultradesenvolupista que ha portat a terme tots aquests anys al cadavant de l'Ajuntament. Si Cosme Adrover ha fet tot el possible per augmentar els habitants del seu terme municipal, aprovant, i fins hi tot defensant amb capa i espasa, totes quantes urbanitzacions li han anat presentant els promotors, com vol ara privar tots aquests nous santanyiners d'un dels serveis bàsics més elementals, com és l'accés al corrent elèctric? Aquest senyor ho hauria d'haver previst abans o, ser coherent i dir sí a la xarxa d'alta tensió, de la necessitat de la qual ell n'és un dels màxims responsables. S'hauria d'adonar que si hagués portat a terme una política urbanística molt més mesurada, imposant restriccions a l'augment de la població, ara els seus conciutadans no es trobarien amb aquest bollit.

És que els futurs habitants dels seus dos projectes estrella, sa Talaiola i es Pujol han de veure-hi a base d'espelmes, o és que ens ha tornat tan ecologista que pretén que facin servir únicament l'energia solar?

És ben segur que si en aquest moment la població de Santanyí fos la mateixa que fa vint-i-cinc anys, la xarxa elèctrica actual bastaria i sobraria. Que ho cavil·li. Tal vegada encara sigui a temps a prendre qualque mesura.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris