algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 15°
18°

Nadala

Tot just arribar a casa després de comprar el «Simplifica la teva vida» d'Elaine St. James, que m'havia captivat pel títol des d'un dels prestatges de la llibreria amiga, com de capçalera, que tots hauríem de tenir i pels quals he remenat una estona avui horabaixa, l'he obert amb l'esperança ingènua del qui en moments de tribulació obre la Bíblia per una pàgina a l'atzar tot confiant trobar-hi la solució als seus mals, i he llegit: Aixeca't tots els dies una hora abans (consell 64). Comencem malament, m'he dit, perquè sense ser un dormilenga empedreït, d'aquests que en les enquestes responen que la seva afecció favorita és dormir, no vaig sobrat de son com per deduir-me'n aquesta mesura.

He tancat el llibre i l'he tornat a obrir: ensenyi als seus fills responsabilitat fiscal (consell 49). Això empitjora. No diu res de l'edat mínima per a ser-ne ensenyat, però fins i tot salvat aquest escull és difícil saber què hem d'ensenyar-los-en. Els rudiments del sistema tributari, imagino, perquè la legislació fiscal és prou incomprensible no ja per als infants sinó per a la majoria dels adults. Per alguna cosa aquest és el terreny en què la gent repeteix més allò que ja no interessa tant que la llei sigui justa com que sigui clara, tret dels que matisarien que la claredat d'una llei és de justícia. Tercer intent: triï estores amb dibuixos, perquè es taquen més poc o s'hi veuen menys les taques, és clar. Res a dir-ne, em dic, ja més calmat.

Hi ha en aquest llibre, del qual es diu a la solapa que ha estat un best-seller en molts de països, un centenar de consells per simplificar les nostres respectives vides, activitat a la qual l'autora "també ho diu la solapa" ha dedicat «els últims quatre anys de la seva vida». Sembla molt de temps: molta de simplificacióp o molta de complicació anterior, o ambdues coses. Recordo haver sentit José Luis Sampedro dir que la vellesa és una època de simplificació, i potser avançar-se a aquesta sagacitat sense haver d'esperar gaire no és una mala pensada. Amb excepcions: el consell 2, anomenat sistema Dave, sembla un punt exagerat: llenci als fems tot allò que no hagi emprat el darrer any. Als americans dels Estats Units, que viuen sovint en un món d'usar i tirar, no els costarà gaire, però a nosaltres que teixim la nostra vida d'antiguitats, de papers i de records, d'un munt d'objectes que tots acceptem que ens sobreviuran, no ens convencerà aquesta proposta. Però molts dels altres consells semblen prou assenyats: desfaci's de la gespa (consell 14), o al menys simplifiqui'n el manteniment (consell 15), simplifiqui els animals domèstics (consell 16) "l'autora aclareix que simplificar-los vol dir triar-los mirant de reduir els cuidats que necessiten" i, en resum, simplifiqui: simplifiqui la casa, el cotxe, la barca "aquí sí que diu, directament, vengui-la", simplifiqui el menjar, les sortides nocturnes, les subscripcions a revistes, el televisor "és a dir: apagui'l", les telefonades, els seus regals, els viatges, les vacances, els hàbits de compra, les targetes de crèdit, els comptes corrents, l'agenda, la feina, els esports que practica, les expectatives, les relacions socials, deixi de fer-se el llit cada dia i, el consell millor i més simple: camini.

Hi ha també, en aquesta bíblia de la simplificació, alguna complicació contradictòria. Per exemple, arran del consell «netegi la casa amb la màxima eficàcia» (consell 3), recomana llegir dos llibres per aprendre a fer-ho amb simplicitat. També hi ha consells directament impossibles de seguir («Visqui amb la meitat del sou, i estalviï*n l'altra meitat», consell 39), mesclats amb altres enormement lúcids i ponderats: les plantes d'interior són un enfit, pensi dues vegadas cada compra abans de fer-la, vagi a la biblioteca, begui aigua, no faci res, sigui vostè mateix o mateixa.

Malgrat l'ensurt de la meva experiència inicial, ràpidament i prou compensada amb la lectura atenta d'aquest recull d'obvietats que per molt òbvies que siguin tots necessitem de temps en temps que ens recordin, el recomano ferventment. I hi afegeixo a la recomanació, en aquestes dates, un dels seus més sensats consells, el 33: «Imagini's, si decideix de fer-ho ara, pot lliurar-se d'un dels esdevenimens més estressants de l'any. No ho demori ni un instant més. Enguany, celebri el Nadal com li peti».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris