algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 13°
13°

Hostils diaris distants

«Nao repitamos a esperiencia espanhola. Vote nao». I és per això que no s'entenen les alegries d'alguna premsa de Madrid. 'Si hauríem de ser nosaltres, els de la nació sense Estat de l'est, els que felicitàssim els de la nació amb Estat de l'oest! Perquè ara, els lúcids portuguesos podran muntar una avantatjosa administració descentralitzada de la seva nació-estat. Lúcids i diligents, perquè arran de la Revolució dels Clavells (1974) ja varen acordar l'autonomia amb les Açores i les Madeira. Assenyats, perquè també saberen reformar tres vegades la Constitució. 'Quin mullader no hauria estat votar parlaments per l'Alt i el Baix Douro, pel Minho o l'Estremadura! Amb realisme positiu, han votat per la coherència harmònica que té la seva nació (I per cert també són considerats: l'astur-lleonès és oficial en el país de Miranda do Douro).

En canvi, una altra nació de la península, la del mig, amb Estat, va actuar amb la seva inamovible visió de futur: cafè per a tots («Perquè així el podrem aigualir a gallecs, bascs i catalans»). Però resulta que l'únic cafè normal és el que no s'ha adulterat. I ara es troben que el veritable cafè és el que reclamam les nacionalitats que en volíem. Però conviure amb la veritat els ha resultat amargant, com el cafè-cafè.

Alguns catalans encara van dient: «És que no ens entenen!». Home, no fotem! Els d'aquests diaris ho tenen estudiat tot, i ataquen d'esma abans que nosaltres gosem descobrir la nostra pròpia Amèrica. L'absurda satisfacció pel vot negatiu de l'entenimentat Portugal té la conseqüència, premeditada o instintitva, d'enfortir subliminalment l'animositat dels seus lectors: «Els portuguesos són macos, els catalans (i els balears quan toqui) són lletjos; la sobirania compartida, una perversitat». Tothom que surt cap a Espanya des de Catalunya, sap que això és així. Ho saben, ho volen i ho busquen. Els bascs són i seran acceptats. Nosaltres no: pels coneguts diaris hostils, som l'única guerra guanyada que els queda.

Ermengol Passola. Barcelona

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris