cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
18°

Fora de joc

(Mira si és gros el fester! Esser tot un president involuntari d'una Nacionalitat Històrica i no poder anar tan sols a jugar un partit de futbol de costellada amb la premsa sense que aquest mitja unça de columnista dominical s'hàguiga de ficar amb mi? Ja és tot quant es puga dir! Són les servituds al meu país i al meu partit.

I jo em deman, i ho deman a tots els electors de les Iyes Balears, no és el fora de joc una actitud gairebé tan progressista com declarar mitja Mallorca parc natural? Què és en essència el fora de joc? No és, ni més ni pus, que trobar-te unes passes més avançat que els altres i això vol dir, si jo no he perduts els papers, estar en una posició privilegiada per afrontar tots els reptes del futur. Si no hagués de fer tremolar tota la vella guàrdia del meu partit exposant-me a una soleríssima decapitació gratuïta, fins i tot, gosaria a dir que el fora de joc és d'esquerres; sí, sí, no se sorprenguin, senyors, ho és de tota la vida! Si pogués recordar amb exactitud uns versos de n'Alomar "ai! Javi si me'ls siulassis!" que diuen "gràcies, Javi, que rapid que t'has normalitzat, veus si és eficient la nostra política cultural!" «És el cabdill que, tot de cop, avança/ del llevant tenebrós de les nacions/ i les fidels cohords de l'esperança/ du a la conquesta dels incògnits mons/» ho veurien molt clar, de què parla n'Alomar? Parla d'anar a la conquesta dels incògnits mons, veure-hi molt més enllà de la realitat quotidiana, tenir respostes adients per a un futur incògnit, no és això el que predicava en Maragall, o n'Obiols?, o era "ecs! ara justament la col del cocarroi em fa agrura" n'Anguita?

Però què t'emboliques, Jaume? És clar que això és un raonament que difícilment pot arrelar dins les bases del meu partit. No van de filosofies, ni d'essències, ni d'existències, "bé, segons com es miri, tampoc no són tan rucs, una mica sí que filosofen; què és un bloquet? en acte només és un poc de ciment pastat, en canvi, en potència, segons on estigui col·locat, són molts de durets". Per a ells, que acaten totes les convencions socials, un fora de joc és una tara punible, mostrar els peus. Però, de fores de joc n'hi ha de moltes castes! Ben bé es podria dir que jo som president perquè estava en un fora de joc posicional, jo no intervenia per res en la jugada i mira per on, com si fos l'artífex del redreçament del partit, ara som el president i el candidat, la Seu plena d'ous! No t'ho hauries pensat mai, Jaumet, arribar tan enfora! És clar que si el fora de joc no el veu l'àrbitre el gol és ben legal. Mira en Cañellas, quan va esser elegit president per primera vegada, hi estava, en fora de joc! No tenia la majoria absoluta! Sí, i la moviola fins anys més tard no va revelar la confusa jugada. Però se n'hagués pogut estalviar en Riera Morro de xiular-me'l. Deu ser d'UM i ara, aquests reputes m'ho volen fer passar pillo! Però alerta, en política, com en futbol, la historia se repite i qui sap si m'hauran de besar els peus dins un despatx! I ben mirat, ara que hi caic, no podria ser una premonició, "què diuen els astròlegs, Javier? Ràpid, que no puc més d'angoixa..., sent aquell monòleg del Rei Herodes que em repica a cops d'enclusa el cuc de l'orella: «Sa corona em cau des cap/ es ceptre em fuig de ses mans...». Quedaré en fora de joc el 13 de juny?).

Exercici escolar: Posau un títol al text. «Les tribulacions d'un president», respon un alumne impetuós.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris