muy nuboso
  • Màx: 21°
  • Mín: 14°
18°

Antoni Roig Muntaner

La personalitat del químic Antoni Roig Muntaner (nat a Palma l'any 1931) la podem subdividir en tres vessants: la de l'investigador, la del docent i acadèmic i la del polític.

Com a investigador destaca el seu període postdoctoral del M.I.T. i la seva feina amb macromolècules amb Stockmayer i Lifson. Els llibres de macromolècules ens parlen de la teoria de Lifson-Roig per la influència de les cadenes laterals en l'estabilitat de les macromolècules amb estudis publicats a J. Chem. Phys, Byopolimers, European Polymer Journal etc. Aquesta feina seminal és continuada al seu retorn a Espanya amb els seus deixebles M. Cortijo, F. García Blanco, J.E. Figueruelo, A. Horta, I. Hernández, I. Katime i d'altres a les Universitats Complutense de Madrid, País Basc, de les Illes Balears i Alcalà de Henares. Tota aquesta casta d'investigació el fa sense cap dubte un dels millors químics-físics de la seva generació.

Com a docent és primer Ajudant Científic, desprès investigador del CSIC Institut Rocasolano i Professor Agregat d'Universitat l'any 1967, finalment arriba a catedràtic d'Universitat l'any 1972. És l'autor d'un celebrat text de Química Física (amb col·laboració amb M. Diaz Peña) en dos toms i un miler de pàgines. Ha dirigit un important nombre de tesis doctorals, i molt dels seus doctorands com Cortijo, García Blanco, A. Horta, J.E. Figueruelo etc. son també catedràtics d'universitat.

L'any 1972 retorna a Palma per enllestir una Facultat de Ciències. És l'impulsor dels estudis de Química, i dos anys desprès com a vicerector primer de la Universitat Autònoma (encarregat de les Facultats de Ciències i Dret a Palma) i desprès de la Central Barcelona (encarregat de la Facultat de Filosofia i Lletres a Palma) aquest impuls es trasllada cap a una Universitat a Balears. Aquesta universitat arriba l'any 1978, però sense els estudis de Medicina per als quals tant va lluitar. En serà President de la Comissió Gestora, el càrrec que fa de Rector no electe quan comença la Universitat, fins l'any 1981. Desprès la UIB li ha reconegut aquest esforç amb el títol de Rector Honorari.

Acte seguit comença la seva tasca com a Director General de Política Científica amb el darrer govern d'UCD on establí uns criteris bàsics per a promoció de la investigació que s'han seguit fins ara mateix i que han possibilitat l'enorme augment de la recerca a Espanya.

Uns pocs centenar de vots el separen d'ésser diputat al Congrés dels Diputats per el partit CDS a les eleccions generals de 1986, i desprès serà regidor de l'Ajuntament de Palma 1987-91.

Ara, reintegrat a la UIB després d'una estada a la Universitat d'Alcalà, és catedràtic de Química-Física i Cap del Departament de Química.
Des de 1977 ençà són molts els químics que han obtingut el títol a la nostra Universitat, la seva presència es va fent patent a diferents sectors industrials a més del docent. Això ha pogut nuclear el nostre Col·legi Oficial de Químics. Molts dels col·legiats entenen que aquests fets són conseqüència directa de moltes de les accions del Dr. Roig. És per tot això que la Junta del Col·legi Oficial de Químics de Balears va proposà concedir la Insígnia d'or del Col·legi a Antoni Roig Muntaner. Insígnia feta a Mallorca per joiers mallorquins, i certificada per químics que han estudiat a la UIB. Gràcies Dr. Roig.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris