nubes dispersas
  • Màx: 27°
  • Mín: 27°
27°

Espanya, perplexa

Com pot ser que una gent que pot usar una llengua que ha arribat als cims de perfecció i a la grandesa de l'espanyol, sigui tan curta de gambals que, fort i no et moguis, encara parli llengües que, amb prou feines, serveixen per demanar un pa amb sobrassada? És amb aquesta mentalitat que Aznar, Mayor Oreja, González, Guerra, Bono, Ibarra, Chaves i els seus acòlits se n'anaren a Euskadi a matar moros. La qüestió era ben senzilla: ara que l'error no es pot imposar per la violència, triomfarà la veritat i la raó. Només la vessa d'anar a votar pot desviar els resultats d'un desenllaç feliç. Una campanya ben feta i les eleccions seran la tomba del nacionalisme basc. Els quinze dies de campanya han estat la concreció mil·limetrada d'aquesta planificació.

El paper del PP, perfecte en la seva interpretació, era esperonar els indolents: «Nadie tendrá que hacer las maletas en esta tierra». Bona manera d'insinuar què els esperava, als «maketos», si no anaven a votar i guanyaven «els altres». Aznar és, sens dubte, una persona que sap dir les coses amb molt de tacte. I Felipe González no va voler quedar enrere i va donar per fet que, si guanyaven els nacionalistes, aviat tothom necessitaria passaport per entrar i sortir d'Euskadi: «Supongo que mi amigo Pujol me concederá un pasaporte, pero no creo que Arzalluz me lo dé», va insinuar, amagant el cop, com fan els estilistes fins de la boxa. El PSOE també va quedar insuperable en la seva caracterització de mamporrero: primer excitar els votants i, en tenir-los calents, fer-los abocar vots a l'entrecuix del PP, que era l'opció més útil. «Per frenar les exigències dels nacionalistes, estam a disposició del govern», es va cansar de repetir en José Borrell. La gent va entendre les insinuacions subtils i va posar els seus vots directament a disposició del PP. «A las urnas ciudadanos» és el manifest que, impulsat pel PSOE, va emetre el Fòrum d'Ermua, demanant el vot «per a aquelles formacions compromeses amb la Constitució i l'Estatut». Els socialistes, que començaven els mítings amb la cançó Sangre española de Manolo Tena, ara estan sorpresos d'haver quedat més enrere que el PP. Angelets.

L'esfondrament d'Izquierda Unida mereix un capítol a part. Primer de tot hem de recordar que fa dotze o tretze anys el PCE d'Euskadi, liderat per R. Lertxundi, es va passar en bloc a Euskadiko Ezquerra, l'antiga ETA politicomilitar d'en Bandrés, que ha acabat dins el PSOE. D'aquesta manera, els comunistes enllustrats d'abertzalisme ja tenen en la coalició del PSOE amb Euskadiko Ezquerra el seu cau natural. Per això, la refundació del Partit Comunista al País Basc es degué fer amb material espanyolista incontaminat. I, per aquest mateix motiu, era normal que les coses anassin bé quan Anguita criticava l'emancipació de les repúbliques exsoviètiques i exiugoslaves. Fins i tot l'amenaça d'intervenir a Catalunya contra IC, que es va encarregar d'anunciar Grosske al congrés d'Izquierda Unida, devia caure bé. Però just un mes abans de les eleccions basques, en un salt mortal sense xarxa, va n'Anguita i fa que els seus promoguin el dret d'autodeterminació en el pacte de Lizarra. Els militants i els antics votants encara se'n fan creus. L'únic que ho ha pogut entendre és el mateix Anguita, perque està dotat d'unes connexions neuronals privilegiades.

Tot plegat ha desembocat en un resultat claríssim. Com deia Felipe González, l'autèntica confrontació era la d'Ermua contra Lizarra. I Lizarra ha guanyat Ermua per 750.000 vots contra 480.000. Al Parlament basc hi haurà 41 diputats nacionalistes per 34 que no ho són. PP i PSOE han jugat fort. Tot a una carta. I han perdut. Era la seva gran ocasió, pensaven, de mantenir controlat el conflicte basc en aquesta nova etapa de pau. Però s'han hagut d'empassolar la derrota. I saben que, per poc que tibin la corda, Euskadi pot respondre amb un referèndum (ailàs, pacífic!) sobre l'autodeterminació. I comencen a sospitar-ne el resultat. Han perdut l'humor i la bravegera. Estan perplexos. I ara, què?

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris