nubes
  • Màx: 30°
  • Mín: 29°
28°

Forasters i alemanys

Mentre es parla de xifres astronòmiques dedicades a embellir la ciutat, protegir paratges, subvencionar la restauració de façanes, els atemptats urbanístics de cada dia són més esgarrifosos.

A vegades mir passar els policies de barri i em deman si deuen dur unes cucales invisibles que els obliguen a mirar sempre de front i nomes són capaços d'aturar-se i prendre nota quan algú els denuncia els fets, tanmateix ben visibles, amb el risc que com a revenja li esfondrin la bústia o li peguin una coça al cotxe.

I és que tots estam completament indefensos davant una onada de lletjor provocada per una part àmplia de forasters que ens submergeix dins d'una ràbia fonda que ens serà difícil superar. Car per obra i gràcia d'ells, sense sortir del meu carrer, en poc temps he vist desaparèixer impunement els ribets modernistes que envoltaven un portal, i substituir les persianes mallorquines per unes de metàl·liques. Just enfront un altre veí pretenciós ha pintat el redol de ca seva d'un groc brut i ha reproduït al balcó una mena de cuina murciana. Més amunt, una de les façanes mes emblemàtiques del carrer de Robert Graves, de cop i volta s'ha convertit en un monumental pastís de llimona i ous farcits amb llet de monja que només de passar-hi per davant et fa agrura i t'esmussa. Hi ha, una mica més avall, una moto dia i nit tapada amb una flassada i quan els matins una obre la finestra cercant la llum, alegria dins la casa, li envesteix a la cara una bafarada de misèria al temps que se sent catapultada a un carrer de Son Banya.

Ha arribat un moment que quan se sent dir que s'ha venut una casa del barri molts ens demanam, una mica alarmats: forasters o alemanys? Si els compradors són forasters tremolam de feredat, i si són alemanys respiram resignats, perquè al marge de la polèmica de l'alçada de preus que han provocat els alemanys, dels possibles doblers negres que inverteixen a l'illa, de les terribles reminiscències feixistes que molts encara arrosseguen, sabem que seran uns veïnats silenciosos que arreglaran la casa amb els colors i el gust característic de les cases mallorquines, i alguns dels que conec s'esforcen per entendre almanco la llengua catalana, cosa que no passa amb la mena de forasters esmentats.

I és que si em posen davant la conjuntura d'haver de triar de viure entre la vulgaritat més barroera o el crim més sofisticat, doncs, mentre les autoritats competents no posin esment i remei a la incivilitat i als abusos de molts dels immigrants espanyols que es creuen que el carrer i tot és seu, és a dir: forasters o alemanys? Jo ho tenc ben clar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris