cielo claro
  • Màx: 30°
  • Mín: 28°
31°

Saber qui som

Ilya Prigogine ha escrit no fa molt: «En la mateixa mesura que el determinisme, el pur atzar és una negació de la realitat i de la nostra necessitat de comprendre i entendre el món». I postula una «via estreta», basada en la creativitat científica, per tal de recuperar una certesa: que és possible influir en la construcció del futur. Ni tot està predeterminat per un caos absurd. Ni tot depèn de nosaltres. Però hi ha molt a fer.

«Un ca que menja com un ca, que lladra com un ca, que viu com un ca però que sap que és un ca, ja no és un ca és un home». Aquesta coneguda frase de Brecht, que he citat de memòria, porta directament a una conseqüència: un home que menja com un home, que parla com un home, que actua com un home però que no sap que és un home, ha deixat d'ésser un home!

I què és saber-nos humans?
Un home és algú capaç de les coses més sublims i de les més horroroses. És aquell que pot donar la vida per amor o posar les vides dels altres al servei del seu plaer. Éa subjecte de la més gran bellesa i de la mentida total. Un fill entre el superhome i la bèstia, en el llenguatge de Nietzsche. Un àngel caigut. Fang amb vocació de déu en la nostra tradició cristiana.

Oblidar això, aquesta contradicció gens abstracta, quotidiana, indefugible, és haver oblidat que som persones humanes. I, aleshores, haver deixat al cofre de les coses inútils la cautela que ens permet transformar la realitat.

Només hi haurà futur humà per a la humanitat si cada un dels ciutadans és capaç de recuperar aquesta lucidesa creativa. Perquè sols sabent allò de què som capaços podrem posar tota la nostra atenció, acció i esforç de la part de la vida, del do, de la bellesa.

L'actual misèria dels mitjans de comunicació de masses pretén, amb tota la força d'unes possibilitats immenses, distreure l'individu del seu saber-se home. Impedeix fins al límit de la seva consciència. Confon banalitat amb innocència. Fa el joc als qui pensen poder gestionar el caos, que els controlen. En profit sempre de la injustícia.

No ho oblidem: és possible entre tots construir un futur a la mesura de l'home que es sap home.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris