algo de nubes
  • Màx: 27°
  • Mín: 26°
29°

Carenant

Aquest any la Constitució Espanyola de 1978 compleix el seu vintè aniversari. Ha superat en dos anys la majoria d'edat, i essent jove, ja podem considerar que ha iniciat el camí inexorable de la seva maduresa. Aquesta afirmació ens serveix per emmarcar el debat nacionalista que es viu a l'Estat Espanyol, motivat per diverses causes: la treva unilateral i sense condicions d'ETA, el debat de com enfocar el procés de pau, la declaració de Barcelona, les declaracions de Lizarra-Garazi, les exagerades reaccions dels partits més estatalistes i espanyolistes amb la Declaració de Mèrida, per posar-ne un exemple.

Esquerra Unida ha mantingut una actitud coherent amb el seu model d'Estat Federal plurinacional i solidari. L'ha mostrada signant la Declaració de Lizarra-Ezker Batua del País Basc, i més tard amb l'afegit d'Ezker-Batua de Navarra, preparant una Conferència sobre el Model d'Estat Federal de tota l'organització estatal d'IU, votant la resolució sobre el dret d'autodeterminació al Parlament de Catalunya, i també a les Illes Balears, promovent i mantenint els contactes amb EU del País Valencià, Esquerra Unida i Alternativa de Catalunya, l'anomenat Triangle a la Mar, i proposant una resolució al Parlament de les Illes Balears el proppassat 14 sobre el dret d'autodeterminació dels pobles, conseqüent amb la seva visió de la reforma de l'Estatut d'Autonomia pendent d'aprovació pel Congrés de Diputats de Madrid.

Actitud coherent que és reconeguda aquests dies a través de la valoració dels nostres líders que apareix a les enquestes preelectorals del País Basc, tant de Javier Madrazo (EB-IU) com Julio Anguita com a líder estatal d'IU.

Esquerra Unida de les Illes Balears ha participat i promogut les trobades de les tres formacions polítiques «germanes» EUPV, EUiA, EUIB, dels Països Catalans, des de l'any 1994, fins la darrera celebrada el proppassat 8 d'octubre. Hem de recordar que el primer fruit fou la presentació al Parlament de les Illes Balears de la primera Proposició no de LLei "del setembre de 1995" del recent estrenat grup parlamentari sobre el reconeixement de l'expressió dels Països Catalans, tot atorgant caràcter oficial en aquells casos, i promovent mesures de coordinació de polítiques culturals, lingüístiques, i altres, evidentment rebutjada per la majoria de la Cambra.

No es tracta de fer un llistat de «mèrits» per aconseguir un suposat pedigrí nacionalista. És senzillament un record ràpid, per tal de fonamentar que avui, que apareixen veus vertaderament espanyolistes, en el pitjor sentit d'aquesta paraula, promovent campanyes de «defensa de la Constitució», apel·lant al pitjor sentiment antinacionalista de la perifèria, allò que s'ha de reconèixer és que Esquerra Unida manté una posició coherent que precisament planteja la reforma de la Constitució, als 20 anys de vigència, per adequar-se a la realitat rica, apassionant, i canviant d'avui. Reforma que possibiliti l'exercici del dret d'autodeterminació dels pobles de l'Estat Espanyol que democràticament desitgin exercitar-lo.

És curiós observar la incomoditat que provoca en certs cercles que mantenien l'exclusivitat del discurs nacionalista... Discurs que no és igual si ve del nacionalisme més dretà com el de CiU, o PNB, que si ve de forces d'esquerra com EH... Una incomoditat manifestada també a les Illes que ha de superar-se, amb actitud oberta, dialogant, i de sumar esforços els més possibles, per tal de fer front justament a tots aquells que ara treuen la vertadera cara centralista i jacobina que no vol canviar res de l'Estat de les Autonomies, fruit d'una etapa històrica a superar.

I en aquest esforç hi serà Esquerra Unida de les Illes Balears, defensant el seu model d'Estat Federal plurinacional i solidari, i respectant altres models que es proposin, sempre convinçuts que el debat que s'obri ara, una vegada passades les eleccions basques, és com conduir un procés de pau duradora i sòlida, que tanqui definitivament les velles ferides. Si per aquest objectiu cal anar a la base constitucional, no en tenim cap por.

Esquerra Unida es compromet a contribuir a un bon debat, amb les aportacions que cada força política vegi més convenient, és aportació col·lectiva per a la conformació d'un Estat Espanyol plurinacional de veres. És una bona manera de carenar, en els fonaments.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris