cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 27°
30°

Decalços pel Parc

Em guardaré com de caure de qüestionar la vàlua professional i el prestigi dels membres de la comissió tècnica que han decidit el projecte que haurem de patir els ciutadans de Palma si res no pot remeiar-ho.

Entenc també que els arquitectes vulguin mans lliures per fer i desfer els projectes com vulguin, però és ben cert que a més dels dissenyadors i executors estam els ciutadans que també tenim a veure, crec jo, ja que som els usuaris i també els que pagam els honoraris que cobren aquestes persones, i ja se sap, el qui paga mana. Als ciutadans no ens agrada tant de disseny, i si per als dissenyadors el que volen es quedar immortalitzats, els ciutadans volem passejar per zones d'arbres, i que, com el Parc de les Estacions, mantenir aquells elements que si per als entesos «són d'escassíssim interès arquitectònic» per als ciutadans tenen molt de valor.

Parlar dels «factors que provoquen, segons els experts, un impacte negatiu a totes les propostes presentades...» S'han aturat a pensar l'impacte negatiu per a tota la ciutat d'un parc amb tant de ciment (i això que aquest és el projecte menys dolent), soterrament de les avingudes, pàrquing davall el soterrament i, a més, què han pensat fer de la Plaça d'Espanya?

Per què sempre el prestigi ha d'esser garantia dogmàtica del que es fa, quan tants d'exemples negatius tenim d'obres fetes per gent que, no ho dubt, tenen molt de prestigi?

El prestigi no és com la genialitat. És segur que ningú no qüestiona la genialitat d'un Dalí, perquè va fer coses que no es poden repetir, ja que serien únicament còpies però aquest fet no es tradueix automàticament que agradi a tothom.

Per descomptat que el prestigi d'uns professionals res no té a veure amb la genialitat, i les seves obres poden der copiades, (Parc anglès?) però el que a un lloc puguin esser obres magnífiques, no és garantia que ho siguin a un altre.

Això és el que a judici de molts entesos i ciutadans i ciutadanes és el projecte guanyador. Pot servir per una ciutat envoltada de zones d'arbres, però no per una ciutat que com Palma que de l'únic que està sobrada és de ciment.

Una breu precisió del cost: dels 1.300 milions que costarà l'execució del projecte, únicament uns 400 són els que s'invertiran en el parc, la resta van per al soterrament i el pàrquing.

És incomprensible que davant tants d'inconvenients apuntats per la comissió tècnica, com són la manca d'arbres, la pista esportiva, la passarel·la, etc... el concurs no hagi quedat desert.

I, qui governen haurien d'esser més cuidadosos en les seves opinions i valoracions de les iniciatives i demandes ciutadanes i de les seves Entitats, perquè si aquestes demandes no qüestionen les seves decisons «es dar respuesta a reiteradas peticiones de los vecinos», i no posaré cap exemple.

Però si com és el cas del Parc, no s'està d'acord, ja no es tracta de res del que deia abans, ara ja és una opinió més o maniobres per desacreditar-los. Ni és una opinió més, ja que per qualque cosa la Constitució contempla les Associacoons com a organitzacions ciutadanes representatives i que han d'esser escoltades i tengudes en compte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris