lluvia ligera
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
24°

No és un mal menor

Una sospita persistent durant una bona partida de mesos ha desembocat en la possessió per part d'un servidor de molt bones raons per creure que hi ha poquíssimes possibilitats que es materialitzi el Museu d'Art Contemporani que s'havia d'instal·lar al baluard de Sant Pere, de Palma. Personalment "i aquesta opinió no té cap més força" trob que és una llàstima que l'illa deixi passar una oportunitat segurament irrepetible. I ho lament de bon de veres. Tal vegada lament més, però, tot el que simptomatitza la no materialització del museu.

Es pot o no estar d'acord amb aspectes concrets del projecte concret. En una revista d'aparició recent, el president de l'Associació d'Artistes, Pep Canyellas, diu que no coneix «ningú que no estigui en desacord» amb el museu. Pel que afegeix, sembla que volia dir el contrari, que no coneix ningú que no hi estigui d'acord, però que ell, com a president de l'associació, demanaria un debat públic sobre les línies que l'han d'orientar. Això sembla molt raonable. Ara, també sembla raonable que qui ha d'obrir el debat, l'ha de proposar o l'ha d'alimentar no és el grup de persones que ha generat el projecte i ha fet una oferta concreta a l'Ajuntament de Palma. Si era convenient el debat, per què no s'ha encetat?

En qualsevol cas, i si aquest era el principal requisit previ, per on s'ha fallat, per quin forat s'han anat buidant lentament, i ara en cascada, les possibilitats de constitució del museu? Servidor no sé si m'ho sabria explicar ben bé, perquè les persones de fora que tenen notícia de l'oferta i de l'abúlia estratègica que l'Ajuntament de Palma, amb el seu batle al front, ha vessat en tots els tràmits "tothom, fins la ministra Esperanza Aguirre, sap que un projecte d'aquestes característiques no té per què esperar l'aprovació del PGOU", no s'expliquen com, dia a dia, hem renunciat a fruir d'un patrimoni cultural que enriquia l'illa i l'ajudava a mirar el futur de fit a fit. Simplement, som així. En dir que som així, voldria significar que una part de la societat illenca és així, i que aquesta part té en la persona del batle de Palma una representació insuperablement precisa. Palma perd cada dia la batalla del futur "mentre el present s'enfonsa irremeiablement en la degradació. El màxim responsable és un home de ment erràtica, que ha demostrat no tenir una concepció clara "ni embullada, tot sia dit" de la ciutat i que viu històries com el parc de les Estacions o la Universíada com a episodis virtuals. Allò que havia de ser un mal menor, aquest batle de Palma, s'està convertint en un mal devastador de la ciutat. No hi ha mal menor: hi ha un batle, la indefensió, la indeterminació, la incapacitat del qual pot estar darrere la pèrdua d'una gran ocasió de tenir un bon museu. Però també darrere moltes més pèrdues lamentables i conquestes que no hauríem d'haver fet mai.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris