cielo claro
  • Màx: 24°
  • Mín: 23°
23°

Contra l'arbitrarietat

E l passat dilluns dia 5, en el decurs del debat que tengué lloc en el Consell Insular de Mallorca, vaig pronunciar una frase que, transformada en titulars en els mitjans de comunicació, pot haver donat lloc a malentesos. Per això m'agradaria explicar-la detengudament, i no per intentar alleugerir el seu autèntic significat, sinó, ben al contrari, per estalonar la idea que la sustenta, que per a mi té una importància cabdal.

La frase en qüestió era aquesta: «Vull construir una Mallorca paradisíaca però des del respecte al principi de la legalitat, l'Estat de Dret i la llibertat dels ciutadans».

Anam a explicar més detalladament el significat d'aquesta frase. Per a mi, i per a qualsevol demòcrata, el principi de legalitat és un dels eixos de l'Estat de Dret, i conculcar aquest principi suposa, inevitablement, obrir la porta a tot tipus d'arbitrarietats. El que vull dir, doncs, és que si en nom d'uns conceptes abstractes i difusos toleram l'arbitrarietat en contra dels legítims interessos dels ciutadans, transgredim un principi bàsic de l'Estat de Dret, i que quan es bota aquesta bardissa ningú no pot assegurar que es puguin parar els peus als arbitraris. Si conculcam aquest principi, llavors no ens podrem escandalitzar si es persegueix unes persones pel sol fet de ser, per exemple, de Manacor, o per ésser rossos, o per vestir d'una determinada manera. Així de senzill i així de transcendent. Només el respecte escrupolós al principi de legalitat, garanteix la seguretat jurídica dels ciutadans i, en definitiva, la seva llibertat.

Enfront d'aquests plantejaments, basats en el pensament que ha sustentat la idea d'Europa des de la fi de la II Guerra mundial, l'esquerra va respondre amb la demagògia de sempre. Un llenguatge que ni jo ni el meu partit podem emprar. Tanmateix no davallaré, doncs, al debat de la frivolitat conceptual. És molt fàcil proclamar encesos arravataments d'amor a la terra, i amagar a la societat el cost real que suposa actuar en contra dels drets adquirits. Som conscient que aquesta confusió de llenguatge i de conceptes només afavoreix a qui embulla la troca amb solemnes pronunciaments pseudoprogressistes. Tanmateix no m'avergonyiré mai d'anar amb el principi de legalitat a la mà. Si fos a l'enrevés, segur que em retreurien la manca de respecte al marc jurídic.

L'amor a la terra, al poble, no es demostra inflant la bufeta de la demagògia. L'opinió és lliure, i el paper ho aguanta tot. Però des dels escons d'una institució democràtica el debat s'ha de plantejar amb rigor i, sobretot, des del més absolut respecte al principi de legalitat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris