cielo claro
  • Màx: 21°
  • Mín: 15°
19°

Els puigs d'en Farineta i de Fel·les

Iniciam l'excursió al cementeri de l'Arracó, situat al quilòmetre 5 de la carretera que des d'aquesta població va a Sant Elm. Pel costat esquerre neix el camí de Son Verí, per on continuam. A pocs metres, el camí es bifurca: nosaltres ara seguirem el de l'esquerra (tornarem pel de la dreta). Pujam un collet i veurem a rere el nostre primer objectiu: el puig d'en Farineta (324 m). El camí perfila dos revolts i puja vora una casa. Aquí, abans d'arribar a un xalet, trobarem a la dreta un tiranyó fitat, per on continuarem. Aquesta tirada flanqueja el xalet i avança uns metres paral·lela al llit del comellar. Un poc més endavant, el camí davalla i en travessa el jaç. Aviat serem al cul de la coma. A partir d'aquest punt, cal remuntar-ne la galta de la dreta, de manera transversal, fins a arribar a la carena.

Un cop damunt la carena, cal seguir-la en sentit ascendent fins a trobar les restes del que devia ser una barraca. Passam aquest punt i, amb les roques de l'avantcim d'en Farineta davant, continuam lleugerament a la dreta fins a assolir un coll on sí que localitzarem les parets d'un barracó.

Des de la barraca tombam a l'esquerra, en direcció a la carena, i la seguim sense gaire dificultats. Un cop sobre l'esquena, un nou paisatge s'obrirà, amb Sant Telm a sota i el puig d'en Tió i també l'illa de la Dragonera com a protagonistes. Crestejant, en poc manco de deu minuts assolirem el cim, ocupat per una plataforma amb un paretó. Les vistes des d'aquí s'amplien força, ara també amb magnífiques instantànies del coll de les Ànimes, de les Fel·les -cap on ens dirigim- i també de la Paret dels Moros.
Pocs metres abans del cim, en direcció descendent, trobarem un aixopluc ruïnós a l'interior del qual hi ha una placa que diu: "S'Arracó. El Ayuntamiento de Andraitx y el Fomento de Turismo de Mallorca a Gabriel Font y Martorell 1969".

De davant el porxo parteix un tirany fitat que ens davallarà, inicialment, pel costat esquerre del conjunt. Ara bé, en cinc minuts les monjoies ens trauran i ens passaran al comellar que davalla més a l'esquerra, molt més suau i també amb restes de marges. Un cop a la meitat d'aquest comellar, trobarem una desviació a la dreta, també marcada amb fites. Es tracta de l'antic camí de ferradura que servia per accedir a aquests bancalons. El sender desemboca en un camí de carro, el qual ens davallarà per la galta dreta del comellar. A les roques de l'esquerra -molt erosionades- podrem veure les restes d'un corral sota la balma i, també, les restes d'una casa sense teulada. El camí, més avall, desemboca en una torrentera, amb una bifurcació. Nosaltres voltarem a l'esquerra, per damunt el jaç. A poc a poc el camí es fa més i més espès, sobretot en arribar a una gorja. Uns metres més endavant, a la zona més plana partirem cap a l'esquerra coster amunt, ara amb alguna fita esporàdica. En vint minuts, assolirem el coll dels Coloms, situat a 250 m d'altitud, un magnífic indret per fer-hi una aturada.

Després de descansar, pujam en direcció nord i per la mateixa carena de la muntanya. Travessam en primer lloc un pinaret per després trobar-nos davant la dura esquena que puja al puig de les Fel·les. En vint minuts i busques arribarem al cim (411 m), que també ofereix una vista excel·lent.

La davallada la farem cap a xaloc, per l'esquena que ens durà al jaç del comellar dels Sabaters. Un cop a sota, sortim del jaç vora una zona de pins, cap a llevant, per les rotes de l'Hereu, on localitzarem restes de marges. El tirany, molt poc definit, ens deixarà en un camí de carro on seguirem cap a la dreta, envoltant el puig d'en Guida. Després d'un quart d'hora, sortirem a una cruïlla on voltarem a la dreta i, en el següent creuer, novament a dreta. En un revolt, trobarem un tirany fitat a la dreta, per on continuarem, que ens durà a Can Farineta. Aquesta tirada travessa una plana abandonada al final de la qual hi ha un nou camí de carro. Tombarem a la dreta i passarem davant aquestes cases de tipologia popular, amb un rellotge de sol amb el quadrant rodó.

Pocs metres després, voltarem de nou a la dreta i avançarem per la galta de la coma. Deixarem un primer tiranyó a l'esquerra i, en trobar el jaç del torrent, voltarem a l'esquerra i seguirem les fites. Avançarem per un camp abandonat, passarem vora un porxo derruït i assolirem un coll on també trobarem una caseta. Continuarem pel camí principal fins a una casa moderna que flanquejarem cap a la dreta per sortir, llavors, al camí principal, que ens durà al cementeri.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris