cielo claro
  • Màx: 11°
  • Mín:

Amb ell arriba l'escàndol (1921)

"Breadalby era una mansió de l'època georgiana, amb columnes corínties, construïda entre els pujols més suaus i verds del comtat de Derbyshire, no lluny de Cromford. La gespa s'estenia al davant de la façana, alguns arbres i, al fons, estanys amb peixos al fons d'un silenciós parc. Hi havia més arbres a la part posterior i, entre d'ells, hi havia les estables i l'horta, rere la qual es veia un bosc. Era un lloc molt tranquil·litzador, a algunes milles de la carretera, que donava l'esquena a la Vall de Derwent, decantat de les vistes espectaculars. Mut i solitari, guaitava el marbre daurat per entre els arbres, la façana mirant al parc, perennement igual. Darrerament Hermione havia fet llargues estades a la casa. Havia deixat enrere Londres i Oxford, per acollir-se al silenci del camp.

Son pare es trobava quasi sempre absent, a l'estranger. Ella, de vegades estava sola a la casa, i rebia alguns hostes, i d'altres, l'acompanyava també el seu germà, fadrí i diputat liberal. Sempre venia de Londres quan no hi havia sessions parlamentàries, i encara que semblava no mancar mai de Breadalby, complia a conciència amb el seu deure.

A començaments d'estiu, Ursula i Gudrun anaren per segona vegada a passar alguns dies amb Hermione. En arribar amb el cotxe i quan creuaven el parc veren, més enllà de la pujada, on els estanys dels peixos guardaven silenci, la façana de columnes de la mansió, solellada i menuda com un gravat anglès de la vella escola, a la cresta del verd pujol, enfront dels arbres. Hi havia algunes figures femenines sobre la gespa, groc i blau, que es dirigien a l'ombra d'un gran cedre de belles proporcions... L'automòbil ascendí el pujol en un instant i prengueren la volta que s'aturava al davant de l'entrada lateral...".
Fragment de Women in Love, que en ésser publicada entorn a aquestes dates causà dins la societat puritana anglesa un gran escàndol.

Però no era la primera vegada que David Herbert Lawrence passava per aquest tràngol. Ja el 1912 la societat britànica el criticava per la seva excessiva cruesa en els passatges amorosos, que considerava massa explícits. El 1915 era novament denunciat per immoralitat literària i ja cansat l'escriptor de tanta beateria hipòcrita, abandonava el 1919 Anglaterra i anava a residir a diversos països com França, Itàlia, Mèxic, els Estats Units, Austràlia -també va fer una breu estada a Mallorca- i per tot allà on els ambients fossin més permissius i fos aceptada la seva escriptura vitalista, aquella que glorificava els instints enfront de les restriccions socials. Potser la novel·la que causà més soroll en aquest sentit fou L'Amant de Lady Chatterley, que aconseguí un èxit tronador i fou traduïda a tots els idiomes i duita mil cops a les pantalles grans i petites. Com en aquell altre títol cinematogràfic, "amb ell arribà l'escàndol".

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris