muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín:
13°

Càritas alerta que la pandèmia agreuja «els efectes de les crisis humanitàries que ja existien»

Càritas Espanyola ha alertat aquest dilluns que la irrupció de la pandèmia del nou coronavirus està agreujant «els efectes de les crisis humanitàries que ja existien».

Així ho ha advertit la confederació oficial d'entitats d'acció caritativa i social de l'Església catòlica, amb motiu de la celebració del Dia Mundial de l'Assistència Humanitària, que es commemora el 19 d'agost.

En aquest context, l'organització ha recordat que en els darrers anys dona suport a les respostes d'emergència al desplaçament de persones i refugiats en llocs com la Franja del Sahel, la Banya d'Àfrica, Veneçuela i els països veïns, Bangladesh (crisis dels refugiats rohingya) i Orient Mitjà, en coordinació amb les Càritas nacionals, les Esglésies locals i el conjunt de la xarxa Càritas internacionals.

Segons ha destacat Càritas, l'Agència de les Nacions Unides per a Assumptes Humanitaris (OCHA en les seves sigles en anglès) sosté que en el que va de 2020 s'ha registrat un augment significatiu de persones que demanden assistència humanitària urgent a tot el món.

En concret, ha destacat que el 2019 es calculava que 131,7 milions de persones varen necessitar ajuda d'emergència per a poder cobrir les seves necessitats bàsiques, mentre que el número ascendeix a 167,6 milions en el que va d'any.

«Les principals causes que han provocat aquest increment són la revifada dels conflictes armats i el devastador efecte dels fenòmens climàtics sobre els mitjans de vida dels quals depenen les persones per a garantir la seva supervivència, al costat de l'impacte del coronavirus», ha manifestat l'organització.

Com ha destacat Càritas, l'Oficina d'Acció Humanitària de la Unió Europea (ECHO) afirma que el Sahel «està sumit en una crisi crònica i oblidada, la qual cosa significa que, en quedar fora del focus informatiu, és també molt complicat obtenir el finançament necessari per a cobrir les necessitats bàsiques de les comunitats afectades».

Fugen per sobreviure

En aquest sentit, Càritas Espanyola ha explicat que quan aquestes persones abandonen les seves llars, ho fan en condicions «d'extrema vulnerabilitat, sense recursos de cap mena i abocades a recórrer llargues distàncies a peu». «Fugen de les seves comunitats d'origen en veure amenaçada la seva vida i que ho deixen tot enrere. No emigren per raons econòmiques, sinó que, la majoria de les vegades, fugen per a garantir la seva supervivència».

Respecte de Burkina Faso, Càritas Espanyola ha destacat que ha signat un acord de col·laboració amb ECHO per a fer front a l'emergència humanitària provocada per l'augment de persones desplaçades internes.

En relació amb el veí Mali, Càritas ha activat també el conveni d'emergències finançat per l'Agència Espanyola de Cooperació Internacional (AECID) per a prestar ajuda humanitària a les persones que fugen dels conflictes interètnics. A més, a Níger s'està atenent les persones que pateixen els efectes de la falta d'aliments bàsics.

«La irrupció de la Covid-19 en molts països agreuja l'efecte, ja de per si mateix devastador, d'aquestes crisis humanitàries sobre milions de persones», ha recalcat.

Finalment, ha indicat que la contenció de la propagació del virus, l'adopció de programes de prevenció, profilaxi i aïllament social, les campanyes d'informació i l'acompanyament a les persones i famílies afectades pels brots són línies de treball que ha incorporat en els darrers mesos a tots els projectes d'acció humanitària actualment en marxa de la mà de les Càritas nacionals.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris