nubes dispersas
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
10°

El govern indi suspèn l'autonomia de Caixmir i talla el telèfon i internet

El govern d'Índia ha derogat l'autonomia del Caixmir, en un moment d'augment de la tensió en una regió de disputa constant amb Pakistan. Les autoritats han decretat un «tancament d'emergència» controlat per un desplegament militar que ha bloquejat les principals ciutats de la regió. S'ha tallat el servei de telèfon i d'internet, els principals líders de l'oposició han estat posats sota arrest domiciliari i s'han prohibit les reunions de més de 4 persones.

Els darrers dies hi ha hagut un fort increment de la presència militar al Caixmir indi i s'ha ordenat l'evacuació dels milers de turistes que hi havia a la zona.

Polítics locals ja havien advertit que aquests moviments responien a l'intent de les autoritats índies de controlar possibles aldarulls davant la decisió que s'ha pres aquest dilluns, mentre que el govern alertava de perill d'amenaça terrorista a la zona.

25.000 soldats

Alguns dels principals líders polítics estan en arrest domiciliari i s'ha imposat l'article 144 del codi penal que prohibeix les reunions de més de 4 persones, i s'han suspès les comunicacions telefòniques i per internet.

També s'han enviat 25.000 soldats més a una de les zones més militaritzades del món.

La situació fa témer una escalada de tensió de conseqüències imprevisibles. Caixmir s'ha dividit entre Índia i Pakistan des de la seva independència el 1947. Durant tres dècades, la part del territori administrada per Índia ha estat sota el control d'una insurgència que ha deixat desenes de milers de morts.

Decret d'abolició

Jammu i Caixmir és l'únic estat indi amb majoria musulmana i es tracta d'un territori en disputa entre Índia i Pakistan --dues potències nuclears-- des de la descolonització. El govern nacionalista hindú del primer ministre Narendra Modi, sempre s'ha mostrat partidari de suspendre l'article 370 de la Constitució, que atorga un estatus especial a Caixmir.

El partit de Modi, va obtenir en les eleccions de l'any passat majoria parlamentària a Jammu i Caixmir i ha complert la promesa que havia fet.

Modi ha proposat dividir la regió en dues parts que estarien controlades directament pel govern de Nova Delhi, argumentant que aquesta llei entorpeix la integració de la regió a la resta d'India.

El ministre de l'interior, Amit Shah, aliat de Modi, ha proclamat al Parlament que el president ha signat el decret que aboleix l'article 370 de la Constitució que atorga una autonomia especial a la regió. La mesura ha entrat en vigor immediatament.

Pakistan en contra

El govern de Pakistan ha denunciat que la decisió del govern indi es contrària a les resolucions de l'ONU.

El Ministeri d'Exteriors pakistanès ha fet una «enèrgica condemna» i ha anunciat que «com a part d'aquesta disputa internacional», emprendrà les mesures possibles contra aquesta «decisió il·legal».

L'oposició arrestada

Des del seu arrest domiciliari líders dels partits a l'oposició han pogut expressar el seu rebuig per Twitter en les primeres hores.

L'expresidenta de Jammu i Caixmir, Mehbooba Mufti, ha qualificat de «dia fosc per a la democràcia índia» i «d'il·legal i inconstitucional» la mesura del govern federal.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris