cielo claro
  • Màx: 16°
  • Mín: 15°
17°

1 d'agost: ja hem consumit tots els recursos naturals que el planeta pot generar en un any

La Terra ha entrat aquest dimecres en deute ecològic, dos dies abans que l'any passat

01-08-2018

L'1 d'agost és, aquest any, el Dia de l'Excés de la Terra, és a dir, el dia en què, a nivell global, hem consumit tots els recursos naturals que el nostre planeta és capaç de regenerar en un any.

Dos dies abans que l'any passat. A partir d'aquest dia, idò, estam consumint el patrimoni de les futures generacions.

És, per entendre-ho en termes d'economia domèstica, com si una família esgotàs el seu pressupost mensual el dia 17 de cada mes. La resta del mes, viu de crèdit. Però el crèdit, és clar, no és il·limitat.

El de la Terra, tampoc. Aquesta data, també anomenada Dia de la Sobrecapacitat o del Deute Ecològic, la calcula cada any l'ONG Global Footprint Network, en base a diverses estadístiques mediambientals, com ara les emissions de diòxid de carboni, el consum d'aliments, la sobrepesca o la sobreexplotació dels boscos.

Cada vegada més aviat

Quan ho varen començar a calcular, l'any 1970, els recursos d'un any s'esgotaven el 29 de desembre. Tres anys després, la data s'havia avançat un mes. A mesura que la consciència ecològica ha augmentat, els avenços no són tan importants, però tampoc han aturat. El 2005 esgotàvem els recursos anuals el 26 d'agost. 13 anys després, ens hem avançat 25 dies.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris