cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 24°
23°

Neix la 'Xarxa SET de ciutats del Sud d'Europa front la Turistització'

25-04-2018

A diferents ciutats i regions del Sud d’Europa s'estan desenvolupant moviments de denúncia, mobilització i resistència davant els processos de turistització que s’hi estan produint. Entitats i col·lectius d’algunes d’elles, Venezia, València, Sevilla, Pamplona, Palma, Lisboa, Màlaga, Malta, Madrid, Girona, Canàries, Donostia / San Sebastián, Camp de Tarragona, Barcelona, han anat trobant-se en diferents esdeveniments des de fa al menys un any i mig, amb la finalitat de compartir i intercanviar experiències i coneixements.

Els esforços han esdevengut en un Manifest fundacional col·lectiu que serà presentat a Barcelona el proper 18 de maig conjuntament amb la resta de ciutats i territoris adherits.

Des de Ciutat per a qui l’habita, no per a qui la visita, en el marc d'una illa en gran part ja sotmesa al monocultiu turístic «hem lluitat contra l’apropiació dels béns comuns per part de la indústria turística, contra la conversió del centre de Ciutat en oferta complementària del turisme i en la defensa dels drets socials de les veïnes i veïns a no quedar excloses dels seus barris de referència».

Els efectes de la indústria turística són múltiples: augment de la precarització i explotació laboral (tal i com posa de manifest l'informe que hem fet public recentment), massificació de carrers i places, alta generació de contaminació i residus a la que s'han sumat les emissions de partícules contaminants dels creuers, així com la transformació i banalització dels entorns naturals i de convivència.

L'impacte de la crisi financera de 2008 juntament amb l’actual compra massiva d’immobles per fons d’inversió i immobiliàries per fer negocis desvinculats dels usos habituals ha provocat una crisi d’habitatge i una transformació accelerada dels barris. La venda per l’ús residencial vacacional temporal dels habitatges de la nostra ciutat és una de les conseqüències de no posar fre i de crear la marca Palma, que ha beneficiat la sortida de l’stock d’immobles depreciats en mans dels bancs per especular i fer negoci.

Aquestes conseqüències resulten comunes, amb les seves especificitats, a gran part del sud d’Europa. Ens unim per crear espais de lluita, reflexió i de creació d’alternatives. Així, des de Ciutat per qui l'habita fan una crida als diferents col·lectius i organitzacions de Mallorca a sumar-se al manifest fundacional de la xarxa.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris