cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 29°
28°

L'Estat espanyol, medalla de bronze als Fossil Fuel Subsidies Awards pel bloqueig al tancament d'Es Murterar

L'Estat espanyol aconsegueix la medalla de bronze dels premis irònics Fossil Fuel Subsidies Awards a causa del bloqueig del tancament de la central tèrmica d'Es Murterar per part del Ministeri d'Energia i la dificultat per impulsar les energies renovables a Mallorca.

La nominació va ser promoguda per les ONG IIDMA i GOB, que demanen al Govern espanyol que faciliti la transició energètica a Mallorca i dissenyi un pla d'abandó del carbó per a tot l'Estat.

Els premis, organitzats per CAN Europe (Xarxa d'Acció pel Clima), han concedit la medalla d'or a Portugal, la de plata a Polònia i la de bronze a l'Estat espanyol per «malbaratar doblers dels contribuents subvencionant els combustibles fòssils».

Aquesta xarxa va publicar al març la llista dels vuit finalistes perquè els ciutadans europeus poguessin votar de forma telemàtica els tres pitjors casos de suport econòmic dels governs a energies brutes. Aquests casos havien de ser especialment nocius per al medi ambient i la salut de la població, amb l'objectiu de denunciar l'ús dels doblers dels contribuents per subvencionar energies contaminants.

«Aquest premi és un toc d'atenció al Govern d'Espanya perquè deixi de bloquejar una transició inevitable cap a les energies netes. El canvi climàtic és un problema que ens afecta a tots i és necessari adoptar solucions urgents», afirma Massimiliano Patierno, enginyer mediambiental d'IIDMA.

«Per a nosaltres, el resultat de les votacions reflecteix fins a quin punt aquestes illes necessiten un canvi de paradigma en la producció d'energia. No volem més una central tèrmica de carbó ni assumir les negatives conseqüències sobre la salut, el clima i el medi ambient. La societat ho demana, les institucions locals també. El Ministeri hauria de prendre nota i deixar de donar suport al carbó ja», afirma Margalida Ramis, portaveu del GOB.

Finalment, la pròpia Unió Europea ha rebut un Premi Especial per part de CAN Europe pel seu suport a les infraestructures de gas. Al 2014-2016, la Unió Europea va invertir una mitjana de 4.000 milions d'euros en combustibles fòssils, la majoria en gas, com en els gasoductes del Trans-Adriàtic i Trans-Anatolia (TAP) i (TANAP).

Wendel Trio, director de CAN Europe, ha afirmat: «Dos anys després de l'Acord de París, és inacceptable estar invertint milers de milions de diners públics en combustibles fòssils. Causen danys a la salut de la població, clima, i no tenen sentit econòmicament. Aquests premis envien un senyal clar als Governs europeus: ara és el moment d'abandonar les ajudes als combustibles fòssils. Els recursos alliberats seran útils per promoure una transició energètica neta i justa a Europa. D'igual forma, la UE ha de demostrar en les negociacions del seu pressupost que no hi ha lloc per als combustibles fòssils, i ha de mostrar una major ambició en les polítiques climàtiques».

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris