cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
22°

Científiques tornen de l'Antàrtida després d'analitzar el canvi climàtic en perspectiva de gènere

«Tant de bo en un futur, una expedició de dones a l'Antàrtida no sigui notícia»

16-03-2018

Les quatre científiques que formen part de la iniciativa internacional HowardBound han tornat de l'Antàrtida després d'estar un mes allà amb l'objectiu de visibilitzar a les dones científiques i impulsar la seva importància a l'hora de combatre el canvi climàtic, sobretot, des d'una perspectiva de gènere. «Això és el començament», ha assegurat*Uxúa López, una de les integrants de l'equip #AccionaTeam.

Encara que les investigadores estan d'acord a destacar l'èxit d'aquesta acció, López avisa que l'objectiu final no està complert: «Tant de bo en un futur, una expedició de dones a l'Antàrtida no sigui notícia». No obstant això, l'enginyera destaca que l'experiència ha estat «molt especial», ja que li ha «obert molt els ulls» perquè s'ha adonat que hi ha tantes dones en tantes disciplines relacionades amb el canvi climàtic.

El quartet, format per la biòloga marina Alicia Pérez Porro, l'oceanògrafa que resideix a Mallorca Ana Payo, l'enginyera de telecomunicacions i experta en energies renovables Uxúa López, i la científica especialitzada en el desenvolupament de biocombustibles Alexandra Dubini, va posar rumb a l'Antàrtida el passat 14 de febrer.

La missió de les científiques en el continent gelat, ha consistit en l'observació de primera mà dels efectes del canvi climàtic, enclavament on han estat aprenent i compartint els seus avanços en aquest camp amb altres 76 científiques de tot el món que també participen en la Homeward Bound.

López assegura que hi ha diferentes maneres d'abordar el canvi climàtic amb solucions de futur. «Les dones a l'hora de prendre decisions som més inclusives, tenim una visió més a llarg termini», ha defensat. «No volem competir, volem col·laborar», insisteix una altra de les participants en el #AccionaTeam, Alexandra Dubini, científica especialitzada en el desenvolupament de biocombustibles a través d'algues verdes i la descontaminació d'aigües residuals.

Les dones també són les que més sofreixen els efectes i les conseqüències del canvi climàtic, segons les científiques. Per exemple, el 70% de les víctimes del tsunami del 2004 que va arrasar Sri Lanka eren dones, segons assegura l'oceanògrafa Ana Payo, participant del #AccionaTeam i experta en conservació de la biodiversitat.

Payo també esmenta el denominat 'sostre de vidre', ja que al seu judici hi ha moltes dones fent ciència però molt poques ocupen llocs de direcció i de poder. Per Payo, aquesta percepció és la mateixa quan parlaven amb les científiques australianes i nord-americanes. 

Durant el seu viatge, i dividides en set grups, han visitat estacions científiques de la Xina, Rússia, Regne Unit, Argentina i els Estats Units, on les 80 participants han compartit les seves inquietuds i les seves experiències, amb la finalitat d'elaborar més tard un pla d'acció i desenvolupar projectes futurs.


COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Ara anam, fa dervers d'un any

I és tan important analitzar un 'fet científic' amb perspectiva de gènere? En direm de disbarats...Afortunadament el llenguatge de la ciència és ben en el marge d'aquestes qüestions polítiques.

Valoración:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris