algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
13°

Salamu Brahim Salem: «La República Àrab Sahrauí Democràtica és una realitat irrefutable»

Un dels membres de Sàhara Acció Mallorca (S.A.M), Salamu Brahim Salem, ha parlar aquest dimarts a La Vila del Pingüí, d’Ona Mediterrània. Ho ha fet per explicar la commemoració del 42è aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica, ja que aquest mateix dimarts s’ha practicat a l’Ajuntament de Palma la lectura del manifest. A continuació un tast de l’entrevista:

El manifest

«Volem expressar el nostre rebuig a la postura de l’Estat espanyol i volem fer un homenatge a la república però sense oblidar-nos dels presos polítics sahrauís que hi ha a les presons marroquines».

República Àrab Sahrauí Democràtica

«Sorgeix en una situació de buit polític quan Espanya va sortir del Sàhara Occidental i comença l’ocupació marroquina. En aquest moment hi ha un buit de govern. I, el 1976 es proclama la República Àrab Sahrauí Democràtica. El front Polisario, com únic legítim representant del poble sahrauí, proclama aquesta república».

Presos polítics

«Hi ha 30 presos polítics i 500 desapareguts. Hi ha un grup de 22 persones que han estat empresonades per manifestar-se durant la Revolució de la Dignitat. El 2011 volien fer-los un judici militar però gràcies a la pressió internacional hem aconseguit que el judici sigui civil. En tota dictadura el judici és una farsa per intentar justificar la repressió que l’Estat marroquí practica contra el poble sahrauí i contra el seu propi poble».

Intencions de la commemoració

«La lluita és una constant. El poble sahrauí du en revolució 42 anys. Commemoram la proclamació de la República per fer saber que la República Àrab Sahrauí Democràtica encara que no sigui reconeguda per l’Estat espanyol ni cap país europeu és una realitat irrefutable».

Sàhara Acció Mallorca (S.A.M)

«Com tot moviment social, va sorgir fa anys amb un nom diferent: Joves pels Drets Humans. De petits vàrem venir a estudiar a les Illes, i com a nucli sahrauí vàrem començar a fer manifestacions i activitats i vam decidir organitzar-nos a nivell jurídic. Tenim un altre nucli a Andalusia i Euskadi».

La feina de S.A.M

«El treball principal que feim és la conscienciació de l’existència d’aquesta República. També en defensa incansable dels drets humans en el Sàhara Occidental».

S.A.M i institucions de les Balears

«Sempre hem tengut molt bona recepció amb les institucions de les Balears. Volia agrair el suport de l’Ajuntament de Palma, en concret del batle Antoni Noguera i Aligi Molina».

Característiques d’integració

«Estam entre dos mons. L’acollida a l’entorn mallorquí no ha estat difícil, ha estat molt fàcil. L’adaptació no només és: que s’adapti qui ve sinó que la població que rep els immigrants o exiliats polítics també ha de saber adaptar-se».

I cap el futur...

«La situació és difícil. Ens trobam amb un poble que sofreix una repressió constant. Els seus drets són vulnerats cada dia. Els joves es troben amb una pressió massa crua i no confien en les institucions. Això només es tradueix en tensió política. Ens mantenim avui com un poble pacífic».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris