cielo claro
  • Màx: 29°
  • Mín: 29°
28°

Experts confirmen, amb les darreres dades, el ràpid escalfament mundial

Informes de l'OMM i la NOAA col·loquen l'any 2017 entre els tres anys més calorosos des del 1880, amb els dos anys anteriors, mentre que per a la NASA, el 2017 només seria superat pel 2016, confirmant en tot cas l'escalfament globalL'OMM (Organització Meteorològica Mundial) assenyala que l'any 2016 segueix mantenint el rècord mundial com l'any més càlid en el conjunt de la Terra des de que començaren els registres moderns homologables el 1880. Però destaca que el 2017 ha estat l'any més càlid sense el fenomen del Nin, que sol provocar un augment de les temperatures anuals mundials.

Així, la temperatura mitjana mundial en superfície el 2017 va superar aproximadament en 1,1 graus centígrads a la de l'etapa preindustrial. Mentrestant, el 2016 segueix sent el més càlid, amb 1,2ºC més que l'era preindustrial i tant el 2015 com el 2017 les temperatures mundials superaren en 1,1ºC les dels nivells preindustrials.

Però segons la NASA, les temperatures superficials globals de la Terra el 2017 han estat les segones més càlides des de 1880. Continuant amb la tendència d'escalfament a llarg termini del planeta, les temperatures mitjanes el 2017 foren de 0,90 graus Celsius més càlids que la mitjana de 1951 a 1980, segons els científics de l'Institut Goddard d'Estudis Espacials (GISS) de la NASA a Nova York. És tracta d'una dada només superada per les temperatures globals en 2016.

En una anàlisi separada i independent, els científics de l'Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) conclouen que el 2017 va ser el tercer any més càlid en la seva història. La menor diferència en les classificacions es deu, segons la NASA, als diferents mètodes utilitzats per les dues agències per analitzar les temperatures globals, encara que a llarg termini els registres de les agències segueixen estant fermament d'acord. Ambós anàlisis mostren que els cinc anys més càlids registrats han estat els darrers 8 anys. 

Segons l'OMM, la temperatura mitjana mundial en superfície el 2017 va superar aproximadament en 1,1 graus centígrads a la de l'era preindustrial. Mentrestant, el 2016 segueix sent el més càlid, amb 1,2ºC més que l'era preindustrial i tant el 2015 com el 2017 les temperatures mundials superaren en 1,1ºC les dels nivells preindustrials.

A causa que les ubicacions de les estacions meteorològiques i les pràctiques de mesurament canvien amb el temps, existeixen incerteses en la interpretació de les diferències de temperatura mitjanes globals anuals entre un any i un altre. Tenint això en compte, la NASA estima que el canvi mitjà global del 2017 es precís dins dels 0,1 graus Fahrenheit, amb un nivell de certesa del 95 per cent. «Malgrat temperatures més fredes que la mitjana en qualsevol part del món, les temperatures en tot el planeta continuen la ràpida tendència d'escalfament que hem vist en els darrers 40 anys», afirma el director de GISS, Gavin Schmidt.


COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris