algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
15°

La PxL demana que el Govern italià «es mulli» per potenciar el català a l'Alguer

135343

A través de l'organització europea ELEN, l'ONG del català demana al govern italià que ratifiqui la CELRoM, fet que permetria una millora de l'estatus i el reconeixement de la nostra llengua a l'Alguer, municipi on es parla.

La Xarxa Europea per a la Igualtat Lingüística (ELEN), de la qual la Plataforma per la Llengua n'ostenta la vicepresidència, ha instat el govern italià i els senadors a ratificar la Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries (CELRoM). La Comissió d'Afers Exteriors del Senat es reunirà aquesta setmana per debatre la ratificació de la Carta.

La ratificació de la CELRoM per part d'Itàlia comportaria una millora de l'estatus del català a l'Alguer, zona en la qual es parla. A aquest efecte, la Carta reconeixeria als algueresos el dret d'aprendre català a l'escola i permetria, segons el grau de compromís que adquirís l'Estat italià, la traducció de documents i lleis al català o, fins i tot, la possibilitat de tramitar procediments judicials en aquesta llengua. A més, la ratificació de la CELRoM també promouria la producció d'obres culturals en català i en garantiria emissions audiovisuals regulars, entre d'altres millores.

A més, la Plataforma per la Llengua remarca que, més enllà d'assolir un règim jurídic que garanteixi els drets lingüístics dels algueresos, el foment i la recuperació de la llengua catalana a l'Alguer requereixen que tant els catalanoparlants com els territoris del domini lingüístic estiguin connectats i la llengua es pugui fer servir per a comunicar-se. És per aquest motiu que l'ONG del català ha engegat en els darrers dies la campanya Volem Volar, que demana el restabliment de vols regulars entre Catalunya i l'Alguer, un fet que ha de servir per a potenciar els vincles de cultura i llengua catalana entre les persones del territori.

En la carta que ELEN ha adreçat al Primer Ministre italià Paolo Gentiloni, als ministres del seu govern i als senadors, també s'exposa que «la CELRoM ha esdevingut un punt de referència per a la protecció de la diversitat lingüística europea, una diversitat que tots compartim com a part del patrimoni cultural europeu». ELEN ha destacat que ratificant la Carta «Itàlia s'unirà a altres estats europeus destacats que s'han compromès a protegir aquesta part vital de la seva herència cultural per a les pròximes generacions».

En aquest sentit, el senador Francesco Palermo, un dels ponents de la proposta de ratificació, ha declarat que «Itàlia té una oportunitat única per a celebrar la seva diversitat lingüística. Mentre que hi ha llengües que estan ben protegides, d'altres estan desapareixent». Així mateix, el senador ha recordat que «la ratificació de la CELRoM no només vol dir complir un compromís europeu, sinó fer una passa endavant en la protecció de l'extraordinari patrimoni cultural del país». Si la Comissió d'Afers Exteriors és capaç de concloure el debat aquesta setmana, la proposta podrà ser traslladada al Ple, on hi ha possibilitats que la Carta sigui finalment ratificada.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Guiem, fa mes de 3 anys

Me agrada es cartell
Se veu que es Cerimonios entre es que va deportà a Cerdenya hi devia haver mallorquins que eran gonellas , no volian es català , l volian s'algueres com noltros es mallorqui ,

Valoració:21menosmas
Per De Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer, fa mes de 3 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:-28menosmas
Per Que trist!, fa mes de 3 anys

Els catalans que es van oposar a les imposiciona de Pere el Ceremonios, van ser deportats a l'Alguer i així es va implantar el Català a Cerdenya. La Història es repeteix a molta altres llocs amb altres llengues i ningú en esta empegallit, no se perque hi han d'estar els catalanoparlants.
Per cert, que els espanyols van intentar implantar rl Castellà,.però no va anar massa bé. Ja de ser agotador i mt trist, patir tan d'auto-odi i voler ser foraster.

Valoració:2menosmas
Per Idò, fa mes de 3 anys

Mem, qualcú sap perquè es xerra català a l'Alguer? Primer, mirau quines van ser les conseqüències (liquidació i venda com a esclaus de tots els que es varen oposar al rei Pere) i després ja pensau si val la pena.

Valoració:17menosmas
Per remigio III, fa mes de 3 anys

Sembla una bona notícia i, esperem que així siga i es mantinga.

Valoració:-14menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris