algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 16°
23°

Yoshitomo Okuno: «Com a japonès que estima Catalunya, esper que es faci un Estat ideal partint des de zero»

«És molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català»

131558

Yoshitomo Okuno és professor titular del departament d'Estudis Hispànics de la Universitat Prefectural d'Aich (Japó)i i ha visitat Mallorca per conèixer com es viu des d'aquí el procés cap a la independència de Catalunya. S'ha entrevistat amb diverses personalitats de l'àmbit sobiranista i ha visitat també la redacció de dBalears. Considera que Les Balears haurien d'apostar més per un turisme cultural i afirma que «És molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català».

- Quin és el motiu de la vostra visita a Mallorca?

Som a Mallorca per saber com pensa la gent d’aquí sobre el concepte de Països Catalans i com veu el procés cap a la independència de Catalunya.

- En què consisteix exactament la vostra investigació?

La meva especialitat originària és la història econòmica de Catalunya del segle XVIII i el començament del XIX. Però aquests darrers anys, faig la investigació del procés de Catalunya cap a la independència. Perquè des del començament del meu estudi sobre Catalunya, el meu interès més profund es centra en les relacions entre estats i regions, els pobles minoritzats i les llengües minoritzades. Per això quan va començar aquest procés de Catalunya, a mi em resulta una cosa molt natural. I faig aquesta investigació sobre el procés. I també com que vaig publicar un llibre que es diu '50 capitols per conèixer Catalunya' en japonès, a partir de l'any 2014 que era de l'any de 9N, la premsa japonesa em va començar a preguntar què estava passant a Catalunya, i jo sento obligació de respondre aquesta pregunta. I penso que per a la meva investigació sobre el procés, és imprescindible saber com veu la gent de la resta dels Països Catalans el procés.

- Què es coneix a Japó de Mallorca i de les Illes Balears?

Al Japó, entre la gent que li agrada Espanya, Mallorca i les Illes Balears són famoses pels paisatges molt macos. Però en general malauradament, aquesta gent no coneix gaire la cultura i història de les illes Balears com a Països Catalans. Penso que Mallorca i les Illes Balears hauria de crear un turisme de cultura. Aquí hi ha patrimonis culturals molt fantàstics i importants! En aquest sentit, és molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català. Almenys el personal de recepció hauria de saber-lo...

- Com s'analitza des de Japó el procés cap a la independència de Catalunya?

L'any 2014, la premsa japonesa parlava bastant sobre Catalunya i el 9N. Però en general, i sobretot els diaris d'esquerra ho explicaven molt malament. Aquests diaris d'esquerra consideren Catalunya com Lliga Nord d'Itàlia i escrivien que Catalunya era una regió rica, però com que estava en crisi, la gent catalana no volia pagar a les regions pobles. «És un actitud d'egoista», varen dir. Per això, quan vaig tenir oportunitat de parlar a la televisió i a la ràdio, intentava explicar que a causa de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 i les actituds autoritàries, arbitràries, centralistes i massa espanyolistes del govern central de PP, que no reconeix cap plurinacionalitat de l'estat espanyol, augmentava el nombre d'independentistes.

- I vostè, quina anàlisi en fa de l'esmentat procés?

Si Espanya no arriba a un nivell en què la gent de la resta d'Espanya reconegui que Espanya és un estat plurinacional i que la cultura, llengua i història de Catalunya són un patrimoni comú per a tota la gent d'Espanya i deixa de tractar tant malament Catalunya, el Principat no tendrà cap altre camí que fer la independència a mig termini. Aleshores, a mi m'agradaria saber quina mena d'Estat independent vol construir els independentistes. Serà un estat descentralitzat? Serà un estat pluricultural, obert i amb un nivell de democràcia molt alt? En teoria, es podria construir un estat ideal des de zero, i això ho espero com a japonès que estimo Catalunya.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fons Gil, fa mes de 4 anys

El sistema actual té tants dèficits que, a priori, sembla fàcil poder.lo millorar substancialment. Tan sol cal creure i votar la independència.

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris