cielo claro
  • Màx: 12°
  • Mín: 11°
11°

Yoshitomo Okuno: «Com a japonès que estima Catalunya, esper que es faci un Estat ideal partint des de zero»

«És molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català»

21-03-2017

Yoshitomo Okuno és professor titular del departament d'Estudis Hispànics de la Universitat Prefectural d'Aich (Japó)i i ha visitat Mallorca per conèixer com es viu des d'aquí el procés cap a la independència de Catalunya. S'ha entrevistat amb diverses personalitats de l'àmbit sobiranista i ha visitat també la redacció de dBalears. Considera que Les Balears haurien d'apostar més per un turisme cultural i afirma que «És molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català».

- Quin és el motiu de la vostra visita a Mallorca?

Som a Mallorca per saber com pensa la gent d’aquí sobre el concepte de Països Catalans i com veu el procés cap a la independència de Catalunya.

- En què consisteix exactament la vostra investigació?

La meva especialitat originària és la història econòmica de Catalunya del segle XVIII i el començament del XIX. Però aquests darrers anys, faig la investigació del procés de Catalunya cap a la independència. Perquè des del començament del meu estudi sobre Catalunya, el meu interès més profund es centra en les relacions entre estats i regions, els pobles minoritzats i les llengües minoritzades. Per això quan va començar aquest procés de Catalunya, a mi em resulta una cosa molt natural. I faig aquesta investigació sobre el procés. I també com que vaig publicar un llibre que es diu '50 capitols per conèixer Catalunya' en japonès, a partir de l'any 2014 que era de l'any de 9N, la premsa japonesa em va començar a preguntar què estava passant a Catalunya, i jo sento obligació de respondre aquesta pregunta. I penso que per a la meva investigació sobre el procés, és imprescindible saber com veu la gent de la resta dels Països Catalans el procés.

- Què es coneix a Japó de Mallorca i de les Illes Balears?

Al Japó, entre la gent que li agrada Espanya, Mallorca i les Illes Balears són famoses pels paisatges molt macos. Però en general malauradament, aquesta gent no coneix gaire la cultura i història de les illes Balears com a Països Catalans. Penso que Mallorca i les Illes Balears hauria de crear un turisme de cultura. Aquí hi ha patrimonis culturals molt fantàstics i importants! En aquest sentit, és molt lamentable que molta gent que treballa als hotels no sàpiga català. Almenys el personal de recepció hauria de saber-lo...

- Com s'analitza des de Japó el procés cap a la independència de Catalunya?

L'any 2014, la premsa japonesa parlava bastant sobre Catalunya i el 9N. Però en general, i sobretot els diaris d'esquerra ho explicaven molt malament. Aquests diaris d'esquerra consideren Catalunya com Lliga Nord d'Itàlia i escrivien que Catalunya era una regió rica, però com que estava en crisi, la gent catalana no volia pagar a les regions pobles. «És un actitud d'egoista», varen dir. Per això, quan vaig tenir oportunitat de parlar a la televisió i a la ràdio, intentava explicar que a causa de la sentència del Tribunal Constitucional de 2010 i les actituds autoritàries, arbitràries, centralistes i massa espanyolistes del govern central de PP, que no reconeix cap plurinacionalitat de l'estat espanyol, augmentava el nombre d'independentistes.

- I vostè, quina anàlisi en fa de l'esmentat procés?

Si Espanya no arriba a un nivell en què la gent de la resta d'Espanya reconegui que Espanya és un estat plurinacional i que la cultura, llengua i història de Catalunya són un patrimoni comú per a tota la gent d'Espanya i deixa de tractar tant malament Catalunya, el Principat no tendrà cap altre camí que fer la independència a mig termini. Aleshores, a mi m'agradaria saber quina mena d'Estat independent vol construir els independentistes. Serà un estat descentralitzat? Serà un estat pluricultural, obert i amb un nivell de democràcia molt alt? En teoria, es podria construir un estat ideal des de zero, i això ho espero com a japonès que estimo Catalunya.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Fons Gil, fa dervers d'un any

El sistema actual té tants dèficits que, a priori, sembla fàcil poder.lo millorar substancialment. Tan sol cal creure i votar la independència.

Valoración:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris