cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Leonicia Pocop explica la lluita i la repressió de la població indígena a Guatemala

Coordinadora Indígena de Desenvolupament Intengral de Guatemala, Leonicia Pocop.

07-11-2016

Les protestes contra l'explotació de les hidroelèctriques o les empreses mineres se succeeixen a Guatemala. La població indígena del departament d'Alta Verapaz, al nord del país, denuncia la séquia del riu Cahabon, un dels principals recursos fluvials de Guatemala.

Cobra, és la hidroelèctrica espanyola; propietat del president del Real Madrid, Florentino Pérez, és la responsable de la contaminació i la desviació dels recursos de l'aigua a la població, segons els manifestants. Per al funcionament d'aquestes hidroelèctriques, es desviaren 30 quilòmetres de la trajectòria de les aigües del riu Cahabón, que compta amb un total de 200 quilòmetres de recorregut.
En aquesta línia, més de 12 mil famílies es veuen afectades de manera directa en l'accés a l'aigua i en el manteniment dels cultius, segons informa la cadena TeleSur.

El Govern de Guatemala, presidit per Jimmy Morales, ha compromès 270 milions de dòlars amb l'empresa espanyola de Florentino Pérez per a la realització d'aquestes obres al país.

Una altra de les problemàtiques que denuncia la població indígena és la instal·lació d'empreses per a l'explotació minera. En aquest cas, el Consell de Pobles Maies denuncia persecucions i criminalització de les protestes contra la mineria.

Les empreses del Canadà són les principals inversores en aquesta explotació. La població indígena denuncia l'expropiació de terres en favor de les empreses mineres sense la consulta a la població prevista en la legalitat del país.


La presidenta de la Coordinadora Indígena de Desenvolupament Integral de Guatemala, Leonicia Pocop, ha explicat al programa Perifèries de la ràdio Ona Mediterrània que la Coordinadora lluita incansablement «per exigir als empresaris que llevin les industries que estan posant en perill el paisatge, atempten contra el territori i posen en perill la vida de les persones indígenes a causa de la contaminació» i ha apuntat que «tot i que, existeix un conveni per a consultar a la població sobre qüestions com la industria minera o les hidroelèctriques; no només no se'n fa cas, sinó que també es reprimeix violentament als manifestants». 

Podeu consultar l'entrevista sencera a OnaPerifèries.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per yuan, fa mes de 3 anys

A ver pancas... no ensucieis con vuestro victimismo las luchas reales de los pueblos reales... como divertimento para estrujar las ubres de la administracion vale pero compararos con la gente que esta oprimida de verdad es un insulto...

Valoració:0menosmas
Per I doncs, fa mes de 3 anys

A Amèrica del Nord els Sioux també estan de lluita. El motiu, és un gasoducte que passaria pet enmig de les seves terres, espenyant-les i contaminan-les. Els pobles natius americans, son uns grans defensors de la Natura i són mereixedors d'un gran respecte.

Valoració:7menosmas
Per En fi, fa mes de 3 anys

Dos pobles una mateixa lluita.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris