cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

Francisca Mas: «El mur dins Cisjordània serveix per controlar i dividir els palestins»

Mur Cisjordània.

03-11-2016

El poble de palestina parla de la Guerra del 1948 com a la Gran Catàstrofe «nakba». Els dies bèl·lics del juny del 1967 són recordats com la Guerra dels sis dies. A partir del 2002 es parla d'un mur dins Cisjordània. L'aprovació dels recursos de palestina per part de les forces Israel és la denúncia de moviments com la Campanya Internacional de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS).


El moviment denuncia la humiliació a què són sotmeses les famílies palestines pels militars que obeeixen al govern d'Israel. La fi de l'ocupació; la fi de l'apartheid que priva d'aigua o educació al poble palestí i el dret de les persones refugiades palestines de tornar a casa.


L'advocada i activista Francisca Mas ha explicat aquest dijous al programa Perifèries d'Ona Mediterrània que aquest mur dins Cisjordània afecta greument a la mobilitat diària de la població palestina; entre d'altres, ja que hi ha carreteres dins Cisjordània que estan sota el control militar d'Israel. En aquest sentit, Mas ha assegurat que s'excusa de l'existència d'aquest mur dient que «és per seguretat» i és «totalment fals», ja que l'únic objectiu d'aquest mur és «dividir, controlar i dificultar la vida de les poblacions palestines».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per M, fa mes de 3 anys

La culpa de tot va ser de la extrema dreta, concretament dels nazis. Si aquells tarats no haguéssin comès el genocidi tan espantós amb els jueus alemanys, que eren tan aris i centre-europeus com ells, res de tot el que ha passat a posteriori hauria ocorregut.

Valoració:1menosmas
Per geu, fa mes de 3 anys

Va esser un cop a sa fava.

Valoració:-2menosmas
Per @Geu, fa mes de 3 anys

Tu ets així de naixement, o te vas pegar un cop ?

Valoració:1menosmas
Per geu, fa mes de 3 anys

Por un momento he creído que era el nuevo muro
de Gibraltar, pero, desgraciadamente, no ha caído esta breva.

Y con este gobierno, tampoco caerá.

Y el tal "I doncs" , larga este comentario dentro de su odio a unos y otros "...y part de culpa la té l'estat d'Israel i el seu afany d'expandir-se indefinidament...".

Exactamente como los invasores del norte, tus amos y señores. O sea que lo que es malo allá, es bueno aquí. Quin pardal.

Valoració:-5menosmas
Per I doncs, fa mes de 3 anys

Jo no defenso cap neteja ètnica i he deixat ben clar, que opinava que els palestins, tenien tan de dret com qualsevol altre poble de la Terra, dé tenir el seu estat propi. Però és un fet històric que no se por negar, que mai, abans de la constitució de l'Estat d'Israel, els palestins havien format res que parescut a una nació o a un regne, ni tampoc havien mostrat cap intenció de formar-lo, sinó que cada grup campava pel seu compte.
I he dit que condemnava l'expansionisme de l'estat d'Israel, però també condemnava la agressivitat dels pobles àrabs, entre els quals hi ha els palestins. I que tot junt era un despropósit molt difícil de sortir-se'n

Abans de tractar els altres de genocides, mideix les teves paraules, perquè simplement estava expressant la meva opinió.
La veritat és que ni els jueus ni palestíns me inspiren massa simpatia, simplement, els fets són els que són i a un viatge a Terra Santa, veure tants soldats armats pel carrer, me va fer ganes de no tornar repetir la experiència
Que tengui un bon dia.

Valoració:1menosmas
Per Tomeu, fa mes de 3 anys

Els arguments que us inventau alguns (@I doncs,) per defensar la neteja ètnica practicada pel sionisme a Palestina em meravellen. Ara resulta que perquè els palestins ja estaven sotmesos a la colonització i a més no estaven organitzats abans que arribessin les colonitzacions jueves, això justifica que s'hi pogués crear un estat en contra seva en el país on vivien.
No cola. El sionisme ha donat lloc a la creació d'un estat, el d'Israel, que practica el terrorisme des de sempre. De fet, els sionistes ja practicaven el terrorisme a Palestina des d'inicis de segle XX, i l'ha seguit practicant després de constituir-se en estat.

Valoració:-6menosmas
Per I doncs, fa mes de 3 anys

No ho poso en dubte, com també crec que els palestins tenen tot el dret a tenir el seu propi estat.
Ara bé, també convé recordar que quan els jueus arribaren a aqueiles terres, aquestes estaven ocupades per colons anglesos i els palestins, no formaven cap grup amb una identitat comú, ni cap lligam, sinó que eren tribus que estaven disperses en el territori, sense connexió ni res que les unís més enllà d'un intercanvi inevitable. Quan van arribar els jueus i formaren l'estat d'Israel, va ser quan els van entrar les ganes de també formar ells el seu propi estat.
I part de culpa la té l'Estat d' Israel i el seu afany d' expandir-se indefinidament, però l'altra part de culpa és dels àrabs-pslestins, que els agrada més una mala brega que una bona festa. I el que hauria de ser la porta del Cel, és un cop més al llarg de la Història, la entrada a l'Infern. O no?

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris