nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 18°
17°

Les empreses turístiques, en 'vermell' després del Brexit

L'Ibex va tancar amb moltes de pèrdues.

25-06-2016RTVE

L'Ibex 35 ha signat la major caiguda de la seva història després de conèixer-se el suport majoritari dels britànics a la possibilitat que Regne Unit abandoni la Unió Europea, amb el la caiguda d'un 12,35% del selectiu al tancament d'una sessió borsària tenyida de vermell, que es va quedar en els 7.787,7 punts bàsics, i amb IAG liderant els descensos.

IAG s'ha consolidat com el 'llum vermell' de la sessió, amb una retallada del 26,86%, fins als 5,018 euros, seguit de Bankia (-20,78%), Santander (-19,88%), Sabadell (-19,29%) i Caixabank (-18,12%).

Els valors amb més exposició a Regne Unit han sofert retallades que han oscil·lat entre el 26,86% de IAG i el 9,31% de Ferrovial. Després de Santander i Sabadell s'han col·locat Telefónica (-16,12%) i Iberdrola (-10,2%).

El 'holding' aeri que engloba a Iberia, British Airways, Vueling i la irlandesa Aer Lingus es va deixar un 26,86%, fins a cotitzar a 5,018 euros. Davant la reacció dels mercats, la companyia que té els seus principals 'hub' a Londres, Madrid i Dublín va reconèixer que la victòria del 'Brexit' afectarà al seu benefici operatiu aquest any, encara que no tindrà un impacte material a llarg termini en el seu negoci.

El grup manté les seves previsions d'un increment significatiu en el benefici operatiu per aquest any, encara que ja no serà similar al registrat en 2015. De fet, IAG ha experimentat un entorn operatiu més feble de l'esperat durant el període previ al referèndum.

Per la seva banda, Aena ha tancat la jornada amb una caiguda del 7,91%, fins als 110 euros per títol, mentre que Amadeus, una de les menys castigades entre les cotitzades del sector, s'ha deixat un 4,94%, fins als 39 euros, i l'agència de viatges 'online' eDreams Odigeo va tancar la jornada amb una caiguda del 10,87% (dos euros). El fabricant aeronàutic europeu Airbus Group va caure un 4,45% (52,55 euros).

Als principals mercats europeus, easyJet (-14,35%), Air France-KLM (-9,88%), Lufthansa (-9,16%), Ryanair (-4,15%) van registrar també importants descensos.

Sacsejada entre els hotelers

La sacsejada en una jornada de gran volatilitat s'ha traslladat també a les cadenes hoteleres al Mercat Continu amb una caiguda de l'11,47% per NH Hotel Group (3,97 euros) i 10,71% per a Meliá (9,59 euros). També el grup d'oci i parcs d'atraccions Parcs Reunits va caure un 7,74% al tancament fins als 7,74 euros.

L'impacte quantitatiu directe per a Espanya de la sortida de Regne Unit de la Unió Europea serà inferior al 0,5% del PIB, segons les estimacions del soci i economista cap d'Arcà, Ignacio de la Torre, que considera que respecte al turisme la caiguda de la lliura pot reduir l'entrada de turistes a l’Estat espanyol, encara que matisa que podria ser en menor mesura del previst.

El turisme internacional representa un 6% del PIB espanyol i, d'aquesta xifra, el 21% -o sigui, un 1,3% del PIB- seria turisme britànic, que gasta uns 14.000 milions d'euros anuals.  L'activitat turística a l’Estat espanyol suposa el 10,9% del PIB i el 12,7% de l'ocupació total.

La Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) creu que el sector turístic «no pot ser alarmista» davant la victòria del 'Brexit' perquè «afectarà poc en el mitjà i llarg termini» i assenyala que la veritable preocupació radica en la relació que a partir d'ara s'estableixi entre la UE i Regne Unit i l'efecte que pugui suposar per als moviments populistes en altres països europeus.

Des de Exceltur, el 'lobby' turístic que agrupa a una trentena de les principals empreses turístiques espanyoles, creu que es podrà mitigar l'impacte ja que el turisme britànic és dels quals més anticipa les seves compres amb el 50% dels seus viatges empaquetats.

«Bona part d'aquests viatges turístics britànics està ja precomprados per a aquesta temporada d'estiu, per la qual cosa la devaluació de la lliura afectaria en tot cas a la posterior despesa que realitzin en destinació», va explicar el vicepresident executiu de Exceltur, José Luis Zoreda.

Els turistes arribats de Regne Unit suposen gairebé una quarta part del total dels turistes que visiten Espanya, amb una despesa de 14.057 milions d'euros en 2015. A més, hi ha 300.000 ciutadans de Regne Unit vivint permanentment al nostre país -la tercera nacionalitat més nombrosa, després de romanesos i marroquins- i un altre mig milió viu part de l'any.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris