cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
19°

El Regne Unit vota Brexit

Aquest resultat ha causat un terratrèmol dintre i fora del país

24-06-2016Foto: Jeff Djevdet

Decisió històrica. El Regne Unit ha votat sortir de la Unió Europea. Ho ha fet per un estret marge d'un 51,9 per cent de persones que han votat a favor del Brexit i un 48,1 han votat per seguir a la comunitat europea.

Aquest resultat ha causat un terratrèmol dintre del país i a fora. David Cameron, primer ministre britànic, impulsor del referèndum i favorable a continuar a la Unió Europea, ja ha anunciat que dimitirà d'aquí a tres mesos. El resultat també ha causat divisió entre les quatre nacions que conformen el Regne Unit: Anglaterra i País de Gal·les han votat per sortir de la comunitat europea i Escòcia i Irlanda del Nord per quedar-hi; aquesta divisió ja ha suposat que els escocesos hagin posat damunt la taula l'opció de celebrar un segon referèndum d'independència i a Irlanda del Nord ja es parla de reunificació amb la República d'Irlanda.

Travessant el canal de la Mànega, les reaccions tampoc no s'han fet esperar. D'una banda, els principals líders dels països europeus han mostrat la seva preocupació per la decisió dels britànics i. de l'altra, el Brexit ha donat ales a formacions euroescèptiques d'extrema dreta per demanar la sortida dels seus països de la UE, com és el cas del Front Nacional a França.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha definit el resultat del referèndum com una «situació dramàtica» i ha transmès un missatge d'unitat de la UE. La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha definit la situació com «un punt d'inflexió» per la comunitat europea i ha lamentat la decisió del Regne Unit.

Són moltes les incògnites que s'han obert un cop s'ha conegut el resultat. Com serà el procés de divorci entre el Regne Unit i la UE? Com reaccionarà l'economia britànica a aquesta decisió? I la lliure? I finalment: Aquest referèndum suposarà un punt d'inflexió perquè altres països de la comunitat europea puguin emprendre el mateix camí que el Regne Unit? Una vegada passi la ressaca del Brexit es podran començar a donar resposta a les diferents preguntes que a hores d'ara es troben obertes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Andy, fa mes de 3 anys

Per mi, es una cosa terrible que hem decidit fer. Voldria quedar amb el EU, pero som aqui ara. Qué pasara ara?

Valoració:1menosmas
Per Eimeric, fa mes de 3 anys

S'han presentat més d'un milió de signatures al Parlament britànic sol·licitat la repetició del referèndum. Potser no caldrà repetir-lo, serà suficient que el Parlament no assumeixi el resultat de la consulta, que no és vinculant.

Valoració:0menosmas
Per Joan Miró Font, fa mes de 3 anys

Ha set una sortida per la dreta (a diferència d'allò que sosté sa CUP), pes complex de superioritat anglès sobre es no angloparlants perquè ells, juntament amb es Estats Units, dominen d'alguna manera el món i no necessiten unir-se a qui consideren més dèbils que ells. I sa diputada Jo Cox és avui morta per segona vegada. Lo curiós és que sa política educativa dita de ses Seccions Europees justament fomentava es coneixement precisament de s'anglès, és a dir, de sa llengua des país que se'n va. I alerta, que això és un punt pel qual es pot desfer tot es jersei, que, vista sa política amb sa gent refugiada (?) tampoc és que tengués molta consistència

Valoració:1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris