nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El Consell d’Europa condemna les discriminacions a ciutadans de les Balears per part de la policia espanyola

Les sis recomanacions del Consell de Ministres del Consell d’Europa a l'Estat espanyol han tengut en compte el darrer informe emès pel comitè d’experts que fa seguiment de l’aplicació de la CELROM (Carta Europea de Llengües Regionals o Minoritàries).

En el seu moment, la Plataforma per la Llengua va participar en l'elaboració de l'informe de la societat civil que es va enviar a aquest comitè d’experts. En aquest sentit, es recullen les dades que l’ONG del català va facilitar sobre la vulneració dels drets lingüístics. Entre els arguments esmentats, les discriminacions patides per ciutadans de les Illes Balears per part de la policia de l’Estat o les denúncies de Juristes per la Llengua, segons els quals l’ambient en alguns jutjats és intimidatori per als parlants de català.

Les sis recomanacions emeses pel Consell de Ministres del Consell d’Europa

El Consell d’Europa, format per 47 països, té com a finalitat defensar els drets humans i les democràcies parlamentàries, com també potenciar la identitat europea entre tots els ciutadans d'Europa.

Les recomanacions concernides a l’ús del català a l’Estat, són:

1. Modificar el marc jurídic per tal de deixar clar que les autoritats judicials, penals, civils i administratives a les comunitats autònomes puguin dur a terme els procediments en català a petició d’una de les parts. (El comitè d’experts remarca l’article 231 del poder judicial que impedeix el compliment de la Carta.)

2. Implementar mesures legals i d’aplicació pràctica destinades a garantir que una proporció adequada del personal judicial a les illes Balears, País Valencià i Catalunya tenguin un coneixement suficient del català.

3. Establir mesures legals i d’aplicació pràctica destinades a garantir l'adequada presència del català a les oficines i als serveis de l’administració de l'Estat ubicats a les Comunitats Autònomes.

4. Implementar mesures per garantir la presència del català als serveis públics, especialment als serveis de salut.

5. Vetllar perquè els projectes d'educació trilingüe del País Valencià i les Illes Balears no afectin negativament la protecció i la promoció del català.

6. Estendre el reconeixement d'oficialitat d’aquestes llengües regionals o minoritàries a comunitats autònomes on encara no estan reconegudes, sempre que hi hagi un nombre suficient d'usuaris de la llengua regional o minoritària en qüestió.

D’altra banda, cal destacar altres apreciacions de l’Informe del comitè d’experts, que insisteix en la manca de col·laboració del govern espanyol a l’hora de facilitar dades sobre aquesta realitat de les llengües regionals o minoritàries i que no han permès emetre diagnòstics més precisos. D'altra banda, també insisteix en la necessitat que hi hagi un reconeixement explícit de la unitat de la llengua catalana, inclòs el català a Aragó.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa mes de 5 anys

@anticurts: exacte, i també li servirà per traduïr BE el punt 5!

Valoració:3menosmas
Per anticurts, fa mes de 5 anys

Será collonut que aprenguis dues llengües més, antillufes. Així ens podrás insultar als mallorquins en tres idiomes.

Valoració:18menosmas
Per anticatalufet, fa mes de 5 anys

Velar por los proyectos de educación trilingüe no la impuesta monolingüe.

Valoració:-6menosmas
Per Mallorquins, fa mes de 5 anys

No podem esperar res de bo de Reino que ens espolia, l'estat pancastellanista d'espanya mai ha respectat la nostra llengua, ni es nostre poble però sa millor normalització lingüística la fas tu, fent visible sa nostra llengua, parlant-la i escrivint-la arreu de Mallorca, xarxes socials, cartells, etc.

De nosaltres depèn ;)

Valoració:29menosmas
Per Mallorquí, fa mes de 5 anys

http://www.abc.es/espana/comunidad-valenciana/abci-consejo-europa-diferencia-valenciano-catalan-entre-lenguas-minoritarias-201601211321_noticia.html?ref_m2w=

Valoració:-1menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 5 anys

Recordau que "ells" s'omplen la boca de dir "cumplir i hacer cumplir la lei" i un memeu ! ja te conec herbeta.
Salut i república, i si ès catalana millor.
Fora tri.......trileros.

Valoració:33menosmas
Per Unaperaqui, fa mes de 5 anys

Gràcies, Plataforma per la Llengua, per fer palesa aquesta realitat de la qual n'estem ben farts i ben tocats per aquí, a Europa. És una primera passa.

Denuncia pública dels abusos! Sempre! No ens callem.

Valoració:36menosmas
Per P´a qué!, fa mes de 5 anys

Si, sempre se passen pel forro el que diu el Consell Europeu.

Valoració:28menosmas
Per tuadell, fa mes de 5 anys

"Estamos en España i aquí se habla español, coño, i me importa una mierda los informes de políticos i expertos en lenguas de origen catalan" això ès uns dels arguments que fan valer, alguns policias i Guardia Civils.
Al Consell Europeu no li diran, pero feran es sort i es collò, faltaría més, com altres vegades.

Valoració:40menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris