algo de nubes
  • Màx: 14°
  • Mín:

Escòcia vota 'no thanks' a ser independent

L'unionisme obté deu punts més que els partidaris de crear un nou estat europeu

Imatge de la papereta del 'no thanks' que han hagut de respondre els votants aquest dijous.

ANDY RAIN

Els escocesos han rebutjat aquest dijous en referèndum, amb un ampli marge de més de deu punts, que Escòcia s'independitzi del Regne Unit.

Els unionistes aconseguiren un 55,42 % dels vots (1,91 milions) enfront del 44,58 % (1,53 milions) de la campanya del 'sí' que defensava el Govern autònom escocès.

La capital d'Escòcia, Edimburg, ha rebutjat la independència amb 194.638 vots en contra, enfront de 123.927 a favor. D'un electorat de 378.012 persones, hi ha hagut una participació del 84,27 %, fregant la mitjana nacional, amb un 61,10 % de suport al 'no' i un 38,9 % de suport al 'sí'.

Per contra, l'independentisme tot just ha guanyat a quatre regions electorals; Glasgow, Dundee, North Lanarkshire i West Dunbartonshire.

La victòria del 'sí' a la principal ciutat d'Escòcia, Glasgow, amb un 53 % dels vots, no va ser suficient, amb una participació del 75 %, de 364.664 censats.

La viceministra principal escocesa i número dos del Partit Nacionalista Escocès (SNP), Nicola Sturgeon, ha estat de les primeres a reconéixer tàcitament la derrota a les urnes i ha afirmat que suposa "una gran decepció personal i política".

Cameron, alleujat
El primer ministre britànic, David Cameron, s'ha mostrat tranquilitzat pel resultat, i a una compareixença pública ha remarcat que, com a demòcrata, no podia silenciar la veu dels escocesos. Cameron ha considerat que el tema de la independència d'Escòcia ha estat resolt «durant una generació», rere els clars resultats, i ha afirmat que l'esborrany de llei que concedeix nous poders a Escòcia es publicarà el gener.

Davant la seva oficina al centre de Londres, Cameron creu que el resultat posa els fonaments per a un nou acord constitucional a tot el Regne Unit, i «igual que Escòcia votarà per separat al Parlament escocès sobre assumptes d'imposts, despesa i Estat del benestar, Anglaterra també ho farà, i també Gal·les i Irlanda del Nord haurien de poder votar sobre aquests assumptes», ha declarat.

«Tot això ha d'esdevenir-se en tàndem, al mateix ritme que l'acord per a Escòcia», ha agregat.

Salmond reclama a Londres que «compleixi»
El ministre principal d'Escòcia, Alex Salmond, ha apel·lat a «tots els escocesos a acceptar la decisió de la gent d'Escòcia», de rebutjar la independència que el Partit Nacional Escocès defensava.

Davant una audiència enardida durant la seva intervenció a Edimburg, el líder de l'SNP i principal artífex del plebiscit ha dit «gràcies» als 1,6 milions que van votar per la independència: «De vegades és millor reflectir on estam en un viatge: un 45 per cent dels nostres ciutadans van votar per la independència, no crec que cap de nosaltres, en entrar en política, ho creguéssim possible, o creïble».

A més, Salmond «espera» que l'aparell de Wesminster «compleixi i ho faci eficientment», respectant el calendari de treball proposat per garantir que, abans del final de Legislatura al maig, l'armadura legislativa per garantir un autogovern «sense precedents» és presenti al Parlament britànic.

En aquest sentit, Salmond ha anunciat que parlarà amb el primer ministre Cameron de manera imminent per estudiar com s'obre el procés de transferències a què es varen comprometre els polítics anglesos.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente
Per mallorquí, fa mes de 6 anys

Cada dia estau més aïllats, catalufos.

Bye, bye, independència

Valoració:0menosmas
Per ANTI ESPAÑYOLUFO, fa mes de 6 anys

Veiam si teniu collonets, espanyolufos, de fer com es anglesos: deixau-mos votar. De què teniu por? No és tan "guay" es vostro país? O és que no estau tan segurs que espanyistan sigui tan atractiu com Anglaterra? No pot ser mai! I és que, certament, un torero amb tricorni no sedueix ningú. Ara més que mai, REFERÈNDUM i INDEPENDÈNCIA

Valoració:1menosmas
Per Gallet, fa mes de 6 anys

Qui vol estar en un Estat que no et deixa votar, t'oprimeix asfixia i denigra.

LLibertat Independència.

Rahoy gallec renegat.

Valoració:4menosmas
Per Xicu, fa mes de 6 anys

Catalunya sí pot, ja ho crec!

Valoració:4menosmas
Per Cucut, fa mes de 6 anys

El que passa es que Anglaterra va fer promeses de millores fiscals, culturals, i d'altres aspectes si Escòcia no es separava. I cumplirà.
Escocia haurà guanyat cosa. Però España l'únic que fa es munyir-mos mes de cada dia i no afluixarà en res.
Mal negoci...

Valoració:4menosmas
Per Aquí en català!, fa mes de 6 anys

Compatriotes:

Que no ens imposin, també en aquest fòrum, el LEPE (Lengua Española Propia de España...), també conegut a l'Aragó amb el nom de LAPOLLA (Lengua Aragonesa Propia de Otros Lindos Lugares de Aragón...) *. Deixem sense respondre ni valorar els comentaris escrits en "la llengua cooficial distinta del català" ** i si podem evitar de llegir-los, millor. Demostrem, amb fets, que aquí el foraster no és útil ni necessari o, dit d'una altra manera, no permetem que ningú -evidentment mal educat- pugui considerar el català com inútil i innecessari ni que pugui prescindir d'aquest idioma en el territori on és l'única llengua pròpia.

*S'ha d'advertir que aquestes denominacions no són un menyspreu a la llengua castellana ni tampoc als espanyols en general, sinó un "homenatge" adreçat només als espanyols que, avui (19-9-2014), continuen anomenant el català com -i això no és broma- LAPAO (segons ells: Lengua Aragonesa Propia del Área Oriental).

**Un altre "homenatge", aquest pic a en Rafel Bosch que va utilitzar aquesta fórmula per tal d'amagar el nom de la nostra llengua.

Valoració:6menosmas
Per Biodramina, fa mes de 6 anys

@anti españyolufet

Tienes razón, seduce mucho más un cagón con barretina.

Valoració:0menosmas
Per Nolis, fa mes de 6 anys

Democràcia: δημος (demos) - poble + κρατω (cratós) - poder = poder del poble. EL GOVERN NO ESTÀ PER MANAR AL POBLE, SINÓ PER SERVIR-LO.
Enhorabona Escòcia (independentment del resultat).

Valoració:7menosmas
Per NO, fa mes de 6 anys

Game Over. Nacionalistes, tornau a ca vostra a seguir somiant.

Valoració:-17menosmas
Per Jaume, fa mes de 6 anys

Los de los pancas es estupendo. Aplaudir un referéndum de autodeterminación en Escocia, suspirar por la independencia de Catalunya...

... mientras aspiran a vivir en una colonia insular, sometidos al dictado lingüístico, cultural- y finalmente político y económico- de su soñada metrópoli.

Hacéoslo mirar.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 3
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris