algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Escòcia se cita amb la història i decideix què vol ser

Un dels últims actes de campanya abans de la votació.

DYLAN MARTINEZ

A la fi es resoldrà la cruïlla. Els partidaris de la permanença d'Escòcia a dins del Regne Unit i els que volen la creació d'un nou estat independent a Europa es veuen avui als col·legis electorals per a celebrar una tria democràtica en la qual té els ulls posats bona part del món.

L'obertura de les urnes s'ha viscut amb absoluta normalitat, entremesclada amb excitació i nerviosisme general, propis d'un moment transcendent com aquest. Tal com era previst, l'afluència dels ciutadans ha estat massiva ja des de les primeres hores.

El dia precedent a la històrica consulta al poble escocès també fou marcat per les bones formes, i malgrat els vehements posicionaments amb arguments per a tots, el respecte total per la posició del contrari ha predominat.

Les enquestes d'última hora sobre intenció de vot donen un cert marge favorable al 'NO' -uns 4 punts percentuals-, el resultat promogut entre d'altres pels grans partits de Londres i per figures mediàtiques de la magnitud de David Beckham.

Però la cosa no està gens clara, i després de la remuntada protagonitzada pel 'SÍ' en les últimes setmanes es fa palès que el gran nombre d'indecisos, de devers el deu per cent, pot decantar la balança cap a un costat o l'altre, amb un resultat probablement ben ajustat.

Què es vota
Les implicacions de la resposta del poble escocès semblen clares, a priori. Un vot majoritàriament afirmatiu trencaria tres-cents anys d'història conjunta i posaria punt al Regne Unit tal com l'hem conegut.

D'altra banda, una resposta negativa no frenaria incondicionalment l'autogovern, en el sentit que les grans formacions angleses han signat el compromís de transferir més competències a Edimburg, en cas que els escocesos consentin a quedar baix el paraigua de la Union Flag.

El recompte començarà quan es tanquin les urnes, però la previsió dels organitzadors marca que els resultats definitius arribaran a primera hora del divendres.

Delegacions
Una nombrosa delegació catalana serà a Escòcia per viure en directe la votació. Tots els partits que estan pel dret a decidir hi enviaran representants, i en nom de la Generalitat acudirà el delegat del Govern català al Regne Unit i Irlanda, Josep Suàrez.

Tot i això, les primeres espases quedaran al Principat, atès el fet que aquesta és una setmana imprescindible per al procés a Catalunya, amb el Debat de Política General i el ple extraordinari del Parlament d'aquest divendres, on s'aprovarà la llei de consultes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 6 anys

Ès una manera de donar la independència.
Els polítics anglesos desitgen el Sí, però han de
fer veure que defensen el No.
Ells ja saben que la independència ès inevitable,
ès qüestió de temps.
Si el Sí supera el 35%, encara que perdi, se tornarà
a fer un altre referendum dins de cinc anys, fins
que diguin Sí.

Lo mateix li passa a en Rajoy i polítics importants, també desitgen la independència de Catalunya,
però ja sabeu com ès el poble dominador, el
carraspo o castellà.

Valoració:3menosmas
Per Bens colaterals, fa mes de 6 anys

Si surt SI, a l'ala carpetovetonica li entraran les caguetes i el tremolor. Si surt el NO, es confiaran i deixaran fer el referendum a Catalunya.

Valoració:0menosmas
Per Smartphone disortografic, fa mes de 6 anys

Si sumam el territori de tots els paisos europeus que volen set independents, li treim un bon troc a Merkrlandia. Vegin l:article a Europa Press.

Valoració:2menosmas
Per espanyistan tremola, fa mes de 6 anys

espanyistan està concagadet perquè, com diu ell, "quando veas las barbas del vecino cortar, pone las tuias a remokhar".
tic, tac, tic, tac, tic, tac, ...

Valoració:8menosmas
Per Clara, fa mes de 6 anys

Serà complicat que guanyi el Sí, però esperem que guanyi el sí, de totes maneres qualsevol resultat ajudarà a Catalunya.
Visca la Independència.

Valoració:10menosmas
Per Roy, fa mes de 6 anys

tiugainn scotish people.

Valoració:7menosmas
Per Hearth, fa mes de 6 anys

Come on Scotland! Independence.

Valoració:6menosmas
Per Joan Mulet Vallori, fa mes de 6 anys

DIFERENCIAS ENTRE ESCOCIA I CATALUNYA:
ESCOCIA VA PACTAR LE SEVA INCORPORACIÓ AL REGNE UNIT L'ANY 1707. CATALUNYA, ARAGÓ, VALÈNCIA I MALLORCA NO. ELS HI IMPOSSAREN LA PERTENENÇA A LA "NOVA" ESPANYA PER "DERECHO DE CONQUISTA".
Mirau lo que estudiàvem a sest de batxiller el 1975

El siglo XVIII español. La centralización Borbónica.
La abolición de la autonomía de Aragón y de Valencia en 1.707, después de la conquista POR LAS ARMAS de Felipe V, y luego de Decreto de Nueva planta para Cataluña,,(había un decreto diferente para cada reino) publicado a los pocos meses (enero 1.716) de la rendición de Barcelona, iniciaron una nueva etapa de la historia de España. Justificados estos decretos POR EL DERECHO DE CONQUISTA tendían a REDUCIR aquellos países (hay también un decreto para Mallorca) “A LAS LEYES DE CASTILLA y al uso, práctica y forma de gobierno que se tiene y ha tenido en ella y en sus tribunales, SIN DIFERENCIA EN NADA” . Fueron, pues, abolidas sus instituciones de gobierno y sus cortes. Cada uno de aquellos países se llamó PROVINCIA en lugar de reino y el antiguo Virrey, fue sustituido por una autoridad militar, el capitán general, presidente de la Real Audiencia (alto tribunal y a la vez órgano administrativo). Se introdujo el régimen castellano en los municipios….
HISTORIA DE ESPAÑA MODERNA Y CONTENPORANEA. SANTIAGO SOBREQUES, EDITORIAL VICENS VIVES. SEGUNDA REEDICIÓN 1.974.- Les majúscules les he posades jo per ressaltar el text-

Valoració:4menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 6 anys

Com deia fa poc en Xavier Solano, un català de l'Scottish National Party, "Escòcia ja ha guanyat". Fer el referèndum amb tota normalitat ja posa Escòcia al mapa de les nacions lliures del món. Molta sort, amics escocesos! (Per cert, fent el referèndum, el Regne Unit també ha guanyat, sigui quin sigui el resultat. Demostra la seua capacitat democràtica).

Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris