algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

La periodista Caddy Adzuba, Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2014

Adzuba durant la seva visita a Palma el 2010.

ULTIMA HORA

La periodista congolesa Caddy Adzuba ha assegurat avui a Efe sentir-se «satisfeta» després d'haver estat distingida amb el Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2014 i va recordar que la violència sexual és un «problema mundial» que necessita la implicació de la comunitat internacional.

«Tinc un sentiment de satisfacció perquè (gràcies a aquest premi) la feina que he fet es podrà conèixer a nivell internacional, serà comprès i es continuarà», va afirmar en una entrevista telefònica amb Efe des Bukavu (a l'est de la República Democràtica del Congo), on treballa per a Ràdio Okapi, emissora vinculada a Nacions Unides.

El jurat va concedir avui aquest guardó a la periodista, de 33 anys, com a «símbol de la lluita pacífica contra la violència que afecta les dones, la pobresa i la discriminació, a través d'una tasca arriscada i generosa».

Adzuba va confessar que no esperava ser la guanyadora i va mostrar el seu desig que el premi ajudi a visibilitzar aquest «problema mundial» que necessita la implicació de la comunitat internacional per poder multiplicar els esforços contra aquesta xacra.

«Jo, com a dona, em preocupo d'altres dones i espero que la gent comprengui la importància de la lluita contra la violència sexual», va reclamar.

La periodista, amenaçada de mort des que va denunciar les violacions, tortures i agressions que pateixen les dones del seu país, ha estat a punt de morir assassinada en dues ocasions.

Respecte a la situació actual de la violència sexual a la RDC, Adzuba va assegurar que la situació ha millorat en l'última dècada, sobretot des de 2010.

Des de llavors, va explicar, s'han creat institucions i plans nacionals per avaluar i lluitar contra aquesta xacra.

«Però les dones segueixen patint violència sexual. La primera forma de violència sexual és la violència masclista, i això no pot continuar», va lamentar la congolesa.

Es calcula que, des de l'inici del conflicte el 1996, hi ha una mitjana de quaranta violacions diàries de dones i nenes congoleses que, a més, solen ser repudiades per les seves famílies.

Malgrat tractar-se d'un problema mundial, va puntualitzar, cada país té les seves especificitats i per tant, la problemàtica s'ha d'abordar de forma diferent.

Segons l'opinió de Adzuba, la comunitat internacional pot ajudar a les dones donant suport a la democràcia a països com la RDC, Palestina o Iraq, amb l'objectiu de posar fi a les situacions de conflicte.

Nascuda a Bukavu el 1981 i llicenciada en Dret, Caddy Adzuba treballa en l'actualitat a Ràdio Okapi i és membre de l'Associació de Dones de Mitjans de Comunicació de l'Est del Congo.

Gràcies a aquesta associació s'han dut a terme diferents al·legacions a la Cort Penal Internacional i al Senat dels Estats Units, a fi de denunciar la violència sexual que pateixen les dones congoleses.

També és la presidenta de AFIDEP, una associació que treballa amb nens i nenes abandonats i perduts i amb dones desmobilitzades, que havien estat reclutades per les milícies i possiblement violades.

dBalears.cat recupera l'entrevista a la periodista feta el 2010 amb motiu de la seva visita a Palma, convidada per Veïns Sense Fronteres i Amnistia Internacional.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris