cielo claro
  • Màx: 25°
  • Mín: 17°
24°

El reelegit president diu que torna «més inspirat» a la Casa Blanca

El president dels Estats Units, Barack Obama, ha afirmat aquest dimarts en el seu primer discurs, després de la seva reelecció, que torna a la Casa Blanca «més decidit i inspirat», i alhora ha llançat un missatge d'esperança amb vista al futur del país, subratllant que «tot i que el camí hagi estat dur, tot i que el viatge hagi estat llarg, el país s'ha aixecat, ha seguit endavant, i sap que el millor arribarà».

«Aquesta nit, més de 200 anys després que una colònia tingués la possibilitat d'elegir el seu propi destí, la nostra Unió segueix avançant. Avança gràcies a vosaltres. Avança gràcies al fet que vosaltres heu reafirmat l'esperit que ha passat guerres, depressions, que ha aixecat aquest país des de la desesperança cap a l'esperança», ha afirmat Obama en un discurs sense gaire contingut ideològic, però deixant veure la seva gran categoria retòrica.

«Ens uneix la creença que cadascú pot aconseguir els seus somnis personals. Som una família estatunidenca i caiem i ens aixequem junts com a poble», ha recalcat el mandatari del país nord-americà.

Alhora, Obama ha apuntat que ha parlat amb el candidat republicà, Mitt Romney, per felicitar-lo «per la dura campanya que ha fet» i ha anunciat que mantindrà converses durant les pròximes setmanes amb l'exgovernador de Massachusetts per «treballar plegats i fer que el país avanci».

«Hem fet aquesta batalla només perquè estimem aquest país de manera profunda i ens preocupa el seu futur. La família de Romney ha decidit tornar tot el que ha rebut dels Estats Units a través del servei públic, i aquest és el servei al qual retem homenatge», ha dit Obama davant una multitud que ha interromput diverses vegades el seu discurs amb aplaudiments i crits de joia.

En el capítol dels agraïments, Obama ha tingut paraules especials per a tots els nord-americans que han participat en la votació. «Ja hagueu votat per primera vegada o hagueu fet coa durant molt de temps per votar. Per cert, hem de solucionar això», ha manifestat referint-se a alguns retards registrats a diversos col·legis electorals del país. «Ja hagueu votat per Obama o per Romney, heu fet que s'escolti la vostra veu», ha ressenyat.

Obama ha tingut paraules d'agraïment també per al que ha estat el seu vicepresident durant el seu primer mandat, Joe Biden, que també repetirà càrrec amb la victòria demòcrata als comicis. D'ell, Obama n'ha dit que és «el millor vicepresident de la història» i li ha agraït «el seu suport».

Nou missatge d'esperança

Obama ha renovat el seu missatge d'esperança i ha destacat les experiències viscudes durant els darrers mesos.

«Escoltes gent que vol que tots els nins tinguin les mateixes oportunitats, les veus dels voluntaris que et diuen que els seus germans tenen feina gràcies al pla de rescat a l'empresa de l'automòbil (...) o escoltes el patriotisme dels militars que volen que els soldats no hagin de cercar un treball quan arriben a casa després de la seva missió», ha relatat.

«Sé que les campanyes polítiques a vegades poden semblar petites i, fins i tot, cíniques. Els escèptics tenen terreny per dir que són un concurs d'egos o que els polítics tenen interessos especials. Tot i això, quan es té l'oportunitat de parlar a mítings, davant la gent als escenaris i gimnasos, quan parles amb la gent a petits pobles, aprens alguna cosa més», ha dit Obama. «Per això fem això. Això és la política. Per això les eleccions importen, no és una cosa petita, és quelcom gran», ha valorat.

Alhora, ha destacat l'existència de dissentiments en les percepcions a nivell polític i ha destacat com n'és de bona la seva existència en el marc d'un país democràtic. «La democràcia a un país de 300 milions de persones pot ser complicada i embolicada. Cadascú té les seves opinions i creences. Quan es passen situacions difícils es generen diferències, i aquí sorgeixen les passions i les controvèrsies», ha explicat.

«Això no hauria de canviar aquesta nit. Aquestes disputes són la marca de la nostra llibertat i no podem oblidar que ara mateix hi ha gent arriscant les seves vides per discutir coses que tenen importància, tenir la possibilitat d'emetre els vots que hem emès aquesta nit», ha puntualitzat.

«Totes les nostres diferències, la majoria de nosaltres compartim esperances per al futur dels Estats Units, volem que els nostres fills tinguin accés a les millores escoles i professors. Volem que els nostres fills visquin en un país que no tingui deute, que no es vegi amenaçat pel poder destructiu d'un planeta que s'escalfa», ha assenyalat Obama.

«Avui tinc esperances, perquè he vist el futur a les empreses familiars, on els empresaris han preferit reduir el seu sou abans que acomiadar els seus amics. Ho he vist en els soldats, en els SEALS quan van pujar a les fosques les escales, quan hi havia una persona que havien d'atrapar», ha dit, referint-se a l'operació en la qual va ser abatut l'exlíder d'Al-Qaida Ossama Bin Laden a la localitat pakistanesa d'Abbotabbad.

«Ho he vist a Nova York i a Nova Jersey, on tots els líders van llimar les seves diferències per reconstruir la ciutat després d'una tempesta», ha afegit, referint-se al pas de l'huracà Sandy per la costa est del país.

Oportunitats

D'altra banda, Obama ha aprofundit en la imatge dels Estats Units com un país d'oportunitats per a tots i ha reiterat la seva confiança en un país «tolerant, obert als somnis dels fills dels immigrants que han nascut en aquesta terra i treballen per millorar la seva situació».

«A vegades estarem en desacord sobre com arribar aquí. Durant 200 anys hem vist com el progrés arriba amb aturades. No hi ha una línia recta, és un camí difícil. El reconeixement que tenim esperances no resoldrà els problemes, però ha de servir per adoptar consensos perquè el país avanci», ha puntualitzat.

«Aquest vincle comú és el que hem de començar. L'economia està recuperant-se, acaba una dècada de guerra. Acaba aquesta campanya i ja sigui perquè m'he merescut el vot o no, us escolt, aprenc de vosaltres. M'heu fet un millor president», ha indicat. «He escoltat les vostres històries, les vostres lluites, i he tornat a la Casa Blanca amb més esperança que mai, per fer el el que calgui per tal de dur endavant la vida que tots volem», ha afegit.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris