algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

La Comissió Europea estudia la manera de compensar els vaixells comunitaris

Un total de 6.000 llocs de treball es perdran a Espanya com a conseqüència de la suspensió de la pròrroga de l'acord de pesca entre la Unió Europea i el Marroc

Un total de 6.000 llocs de treball, 1.000 de directes i 5.000 d'indirectes, es perdran a Espanya com a conseqüència de la suspensió de la pròrroga de l'acord de pesca entre la Unió Europea i Marroc, segons les dades aportades per CCOO.

"Per cada lloc de treball que es perd al mar en desapareixen cinc a terra", ha assenyalat el secretari d'Organització i Pesca del sector del mar (FSC-CCOO), Juan Manuel Trujillo, que ha explicat que aquesta proporció s'ha realitzat sobre el centenar de vaixells espanyols que tenien llicència, dels quals 70 pescaven en l'actualitat en aigües marroquies, la majoria andalusos i canaris.

La FSC-CCOO ha confiat que aquest acord pot ser reactivat ja que, segons la seva opinió, no és incompatible el respecte a la legítima sobirania de les aigües i recursos pesquers del poble sahrauí amb la negociació d'un acord que sigui complidor amb aquests requisits i pugui reactivar l'activitat de la flota i l'economia de les poblacions costaneres.

Així mateix, ha exigit a les administracions espanyoles i comunitàries uns ajuts econòmics als pescadors afectats mentre no puguin tornar a pescar per la negociació d'un nou acord o la negociació amb els afectats d'assignació de llicències en altres caladors.

Compensació

La Comissió Europea estudia la manera de compensar als vaixells comunitaris, majoritàriament andalusos i canaris, que han hagut de cessar l'activitat en aigües gestionades pel Marroc a causa que aquest dimecres l'Eurocambra va tombar la pròrroga prevista fins a febrer de 2012 que els permetia pescar a la zona, segons han informat fonts europees.

Els ministres de Pesca de la Unió Europea celebren des d'aquest dijous el seu últim consell de l'any per repartir les possibilitats de pesca per a la flota comunitària el pròxim any i, de manera extraordinària, s'ha inclòs en el debat la qüestió de l'acord de pesca UE-Marroc que ha quedat invalidat pel vot dels eurodiputats.

La comisaria de Pesca, Maria Damanaki, "és conscient" del problema que es planteja per als vaixells europeus que pesquen als caladors marroquins i "explorarà com respondre al dany econòmic", han explicat fonts coneixedores del debat mantingut entre la comisaria i els 27.

L'acord que ha quedat invalidat pel vot de l'Eurocambra ofereix 36,1 milions d'euros anuals al Marroc a canvi de 119 llicències de pesca, prop d'un centenar d'elles per a vaixells espanyols; andalusos i canaris majoritàriament.

La ministra espanyola Rosa Aguilar ha necessitat aquest dijous que hi havia a la zona 70 vaixells espanyols, tots andalusos o canaris, que han tornat o estan tornant a port i que el Govern reclamarà a la Unió Europea "rescabalar" als vaixells i pescadors damnificats.

Els dubtes dels serveis jurídics del Parlament Europeu respecte al respecte dels Drets Humans de la població del Sàhara Occidental i altres polèmiques per l'impacte mediambiental de l'acord i per seu poca rendibilitat econòmica per a la UE havien retardat fins ara la votació de la pròrroga. Malgrat tot, els vaixells europeus han continuat pescant a la regió en virtut d'un acord provisional entre Brussel·les i Rabat.

Es tracta d'una molt mala notícia per a Espanya, país de la Unió Europea amb més vaixells a la zona i que sempre ha defensat el valor comercial i econòmic d'aquest pacte, a més de destacar que el Marroc és un soci estratègic per als interessos comunitaris, no només en relació amb la pesca sinó a altres àrees com a immigració.

El Ministeri d'Afers Estrangers marroquí va retreure ahir a la nit la "lamentable" decisió de l'Eurocambra i va alertar que tindrà "conseqüències serioses" en la cooperació entre Marroc i els Veintisiete, segons informa l'agència MAP. Rabat va donar de termini fins a la passada mitjanit perquè els vaixells de la UE es retirassin de les aigües que gestiona.

 

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris