nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Aldarulls entre coptes i l'Exèrcit deixen al Caire almenys 21 morts

Entre les víctimes hi ha 17 civils i 4 militars. El primer ministre egipci convoca un comitè de crisi pels disturbis

122400

El centre del Caire es convertí en un infern pels greus incidents.

STR

Almenys 21 persones, 17 d'elles civils i quatre de militars, van morir ahir, mentre que desenes varen resultar ferides durant els disturbis entre cristians coptes i militars al Caire després d'una manifestació. La marxa dels cristians coptes, integrada per unes 10.000 persones, va desencadenar enfrontaments entre les forces de seguretat i els egipcis, que acusaren l'Exèrcit de disparar als participants en la manifestació. Les víctimes moriren per l'impacte de trets, mentre que els ferits, alguns d'ells en estat greu, hagueren de ser traslladats a diversos hospitals.

Els xocs s'iniciaren quan milers de coptes arribaren davant la seu de la televisió egípcia. Un cop allà, hi demanaren el final de la violència confessional contra la seva comunitat -representen aproximadament el 10% dels 80 milions d'egipcis- i van començar a llançar còctels molotov. Els militars que vigilaven la zona van intervenir per calmar la situació i evitar que els manifestants causassin més danys a l'edifici. La intervenció de l'Exèrcit incità els manifestants a tirar pedres i a efectuar trets contra els soldats, segons fonts de l'Exèrcit, tot i que la versió dels coptes era oposada.

Per la seva part, l'agència Efe constatà que alguns manifestants anaven armats amb ganivets i es dirigiren a la plaça Tahrir. Tanquetes i carros de l'Exèrcit es desplegaren al lloc dels fets per tractar de contenir-hi els aldarulls, els més greus viscuts a Egipte des de la revolució que va acabar amb el règim d'Hosni Mubarak, el passat 11 de febrer.Desenes de persones han estat detingudes per la seva participació en els disturbis. Per part seva, el primer ministre egipci, Esam Sharaf, convocà un comitè ministerial de crisi per analitzar les repercussions dels greus disturbis.

Una església, l'origen

Els manifestants volen que es processi els qui participaren en la destrucció d'una església a Edfu, a Asuan, al sud del país. També exigeixen a les autoritats que estableixin un marc judicial unificat per a totes les religions, que els permeti construir esglésies sense restriccions, tal com anuncià el Consell de Ministres el maig passat.
La violència sectària és freqüent a Egipte i els xocs entre totes dues comunitats s'han incrementat després de la revolució, davant l'apogeu dels moviments islàmics més conservadors, com els salafistes.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Margalideta, fa mes de 9 anys

Els països europeus els podrien acollir com a refugiats, però amb una condició: Que per cada copte que s´acull, ha de sortir del pais un egipci musulmà per que no podem tenir tanta gent i és més just que es doni el lloc als més febles.

Valoració:4menosmas
Per nofret, fa mes de 9 anys

És de veure com amb el vist-i-plau d'occident s'estan carregant les minories cristianes de tot l'orient mitjà. Primer han estat els caldeus d'Irak, que després del derrocament de Sadam foren liquidats o obligats a fugir. Ara els tocarà als coptes d'Egipte o als cristians de Síria.

Valoració:11menosmas
Per Tià, fa mes de 9 anys


Fa un parell d'anys, l'Islam començà a interessar-me. Em vaig comprar la versió catalana, de la Universitat d'Alacant, d'aquest llibre, i també la castellana.

El vaig llegir, el vaig rellegir, el vaig estudiar... i en vaig sortir horroritzat. La conclusió que en vaig treure és que un musulmà conseqüent amb els seus ensenyaments ha d'esser forçadament violent. Puc afirmar que l'Alcorà és un manual de terrorisme. Ara entenc per què és que els països musulmans no avancen. És ver que Turquia va avant, però és un país laic, bé que de majoria musulmana.

He dit això a coneguts meus pretesament progressistes, políticament molt correctes i, com si hom els hagués alliçonats, han botat que "el cristianisme també: mira la Bíblia, quina abundància de violències". Els he pogut replicar que la base del cristianisme és el Nou Testaments i els he desafiats a trobar, en aquesta part de la Bíblia, la menor incitació a la violència. Naturalment, n'han estat incapaços: són gent peresosa que no han llegit ni l'Alcorà ni la Bíblia. Seria demanar-los massa esforç, a ells que es guien per modes i per quatre idees mal confegides.

Fa un cert temps, vaig sentir una senyora, a la Televisió Catalana que, en un xava ridícul, afirmava que "l'Islam és una ralixió da pau". I un mè-mèu. L'Islam té una base violentíssima. Altra cosa és que molts de cristians, a través de la història, en contradicció amb els ensenyaments del Nou Testament, hagin comès fets abominables.

Els països musulmans no progressen ni progressaran (repetesc l'excepció de Turquia: els turca que he conegut, gent culta i civilitzada, se'n foten bé, de l'Islam). I ara els ve una catàstrofe demogràfica: fins ara fa deu o vint anys, la natalitat d'aqueixs països era altíssima (6-7 infants per dona), però ha caigut en vertical, al punt que, a certs llocs, la natalitat és inferior a l'occidental. Bon panorama tenen: una quantitat de vells, provinents del baby boom, i molt pocs joves per a mantenir-los. Els haurem de socórrer.

Valoració:15menosmas
Per Margalideta, fa mes de 9 anys

L´Islam és perillós, no accepta als damés siguin cristiàns budistes o sense cap religió. El meu despreci cap tots els intolerants, tant si ho son en matèria de religió, com de llengüa, com de politica.

Valoració:11menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris