Almenys 21 persones, 17 d'elles civils i quatre de militars, van morir ahir, mentre que desenes varen resultar ferides durant els disturbis entre cristians coptes i militars al Caire després d'una manifestació. La marxa dels cristians coptes, integrada per unes 10.000 persones, va desencadenar enfrontaments entre les forces de seguretat i els egipcis, que acusaren l'Exèrcit de disparar als participants en la manifestació. Les víctimes moriren per l'impacte de trets, mentre que els ferits, alguns d'ells en estat greu, hagueren de ser traslladats a diversos hospitals.
Els xocs s'iniciaren quan milers de coptes arribaren davant la seu de la televisió egípcia. Un cop allà, hi demanaren el final de la violència confessional contra la seva comunitat -representen aproximadament el 10% dels 80 milions d'egipcis- i van començar a llançar còctels molotov. Els militars que vigilaven la zona van intervenir per calmar la situació i evitar que els manifestants causassin més danys a l'edifici. La intervenció de l'Exèrcit incità els manifestants a tirar pedres i a efectuar trets contra els soldats, segons fonts de l'Exèrcit, tot i que la versió dels coptes era oposada.
Per la seva part, l'agència Efe constatà que alguns manifestants anaven armats amb ganivets i es dirigiren a la plaça Tahrir. Tanquetes i carros de l'Exèrcit es desplegaren al lloc dels fets per tractar de contenir-hi els aldarulls, els més greus viscuts a Egipte des de la revolució que va acabar amb el règim d'Hosni Mubarak, el passat 11 de febrer.Desenes de persones han estat detingudes per la seva participació en els disturbis. Per part seva, el primer ministre egipci, Esam Sharaf, convocà un comitè ministerial de crisi per analitzar les repercussions dels greus disturbis.
Una església, l'origen
Els manifestants volen que es processi els qui participaren en la destrucció d'una església a Edfu, a Asuan, al sud del país. També exigeixen a les autoritats que estableixin un marc judicial unificat per a totes les religions, que els permeti construir esglésies sense restriccions, tal com anuncià el Consell de Ministres el maig passat.
La violència sectària és freqüent a Egipte i els xocs entre totes dues comunitats s'han incrementat després de la revolució, davant l'apogeu dels moviments islàmics més conservadors, com els salafistes.
Els països europeus els podrien acollir com a refugiats, però amb una condició: Que per cada copte que s´acull, ha de sortir del pais un egipci musulmà per que no podem tenir tanta gent i és més just que es doni el lloc als més febles.