muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Sarkozy i Merkel proposen canviar els tractats de la UE

Assoleixen un acord per impulsar la recapitalització de la banca europea d'acord amb uns criteris comuns. “Estam decidits afer-hi allò que sigui necessari”, assegura la cancellera alemanya

122394

Merkel i Sarkozy proposen canviar els tractes de la UE.

GUIDO BERGMANN / FEDERAL GOVERNM

El president francès, Nicolas Sarkozy, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, anunciaren ahir un acord per impulsar la recapitalització de la banca europea conforme a uns criteris comuns. Criteris que quedaran recollits en un pla d'acció que presentaran aquest mes i que inclouran, fins i tot, la modificació de tractats de la Unió Europea per aconseguir accelerar la integració econòmica a l'Eurozona. "Estam decidits a fer allò que sigui necessari per garantir la recapitalització dels nostres bancs", afirmà Merkel en roda de premsa conjunta amb Sarkozy des de Berlín. "Alemanya i França volen que s'apliquin els mateixos criteris i que aquests siguin acceptats per totes les parts. Demanarem a les autoritats implicades (...) que comprovin si allò que estam fent és sostenible", explicà.
Sarkozy, per la seva part, concretà que la proposta serà presentada formalment a final d'octubre. "Som molt conscients que França i Alemanya tenen una responsabilitat concreta en l'estabilització de l'euro (...). Hem de donar una resposta sostenible i integral", afirmà.

El dirigent francès, que és a punt de tornar a ser pare, destacà que "l'acord és total". En aquest sentit, oficialitzaren el rebuig d'utilitzar el Fons Europeu d'Estabilitat Financera (FEEF) per injectar liquiditat als bancs i només s'utilitzarà com a darrer recurs. Preval així l'actitud d'Alemanya, ja que França inicialment secundava la intervenció del FEEF. "El FEEF només s'activarà si un país no pot sortir-se'n per si mateix", afegí Merkel. El Fons Monetari Internacional (FMI) ha estimat en uns 200.000 milions d'euros les necessitats de capital de la banca europea. Merkel i Sarkozy insinuaren que la iniciativa inclourà un pla per a la recapitalització de la banca, una acceleració de la coordinació econòmica a l'Eurozona i mesures per respondre als problemes del deute públic grec.

Reforma dels tractats de la UE

Merkel i Sarkozy també defensaren la necessitat de realitzar "importants modificacions" als tractats constitutius de la Unió Europea, per accelerar la integració econòmica en l'Eurozona. Tanmateix, el president francès insistí que no volen entrar en detalls fins a properes "reunions pròximes", amb referència al Consell Europeu previst per als dies 17 i 18 d'octubre i a la pròxima reunió de l'eurogrup, que també se celebrarà abans de final de mes.
"Hem decidit donar aquesta resposta a final de mes, perquè Europa ha de resoldre els seus problemes per a la cimera del G-20 de Canes", assenyalà Sarkozy, amb relació a la reunió de les principals economies del món programada per als dies 3 i 4 de novembre a la ciutat francesa. "Avui no entrarem en detalls", va concloure Merkel. Merkel i Sarkozy realitzaren les declaracions abans de la reunió de treball que tots dos líders tenien previst mantenir a la Cancelleria. La trobada a la capital alemanya es perllongà després de la compareixença davant els mitjans, amb l'objectiu de consensuar un mecanisme per tal d'aportar fons públics al sector financer europeu, molt llastat a causa del deutè de Grècia.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris