muy nuboso
  • Màx: 13°
  • Mín: 10°
11°

L'última marxa d'estudiants a Santiago de Xile acaba amb més de cent detinguts

Durs enfrontaments entre encaputxats i la Policia han deixat una trentena de ferits

127286

Un grup d'estudiants resisteix un canó d'aigua disparat per un gruixut cordó policial, durant els aldarulls al centre de Santiago.

IVAN ALVARADO

La manifestació per la millora de l'educació celebrada aquest dijous a Santiago s'ha saldat amb 132 detinguts per desordres públics i 30 ferits -25 agents de Carabiners i cinc civils-, segons el balanç definitiu divulgat per l'intendenta metropolitana, Cecilia Pérez.

Una vegada més la manifestació convocada per la Confederació d'Estudiants de la Universitat de Xile (CONFECH) en demanda d'una millora de l'educació del país ha derivat en enfrontaments entre manifestants i carabiners.

L'intendenta ha explicat que els disturbis van començar quan els manifestants concentrats en la plaça Itàlia, on havia de finalitzar la protesta, van iniciar una nova marxa per la capital, el recorregut de la qual no havia estat autoritzat. Els agents van tractar d'impedir-ho i van ser agredits amb pedres per grups d'encaputxats.

Així, Pérez ha acusat novament la CONFECH d'incomplir els compromisos adquirits amb la Intendència Metropolitana sobre el recorregut de les mobilitzacions. "Han comès la irresponsabilitat de convocar una marxa per un lloc que no hi estava autoritzat", ha apuntat.

En aquest sentit, ha instat els estudiants a demostrar el seu compromís amb el diàleg per l'educació que protagonitzen al costat del Govern a través de manifestacions pacífiques. "Quan un construeix diàleg ho fa responsablement i aquesta voluntat no només es veu en una taula, també liderant mobilitzacions al carrer", ha considerat.

Denúncies als responsables

En aquest context, Pérez ha anunciat que la Intendència Metropolitana es querellarà contra els responsables dels disturbis. Des que van començar les mobilitzacions per l'educació, ha presentat un total de 317 querelles pels incidents ocorreguts en les 102 marxes celebrades a Santiago.

Per la seva part, el ministre de Govern, Andrés Chadwick, ha condemnat els aldarulls a la capital, mentre ha advertit que "els sectors més extrems" s'estan fent amb el control d'aquestes manifestacions.

"Aquí no hi va haver intenció de marxar, hi va haver intenció directa de generar actes de violència des de l'inici", ha dit el portaveu governamental des de La Serena, ubicada a la regió de Coquimbo (al centre del país), en declaracions recollides per l'edició digital del diari 'El Mercurio'.

Més protestes

No obstant això, la presidenta de la Federació d'Estudiants de la Universitat de Xile (FECH), Camila Vallejo; el president del Col·legi de Professors, Jaime Gajardo; i el president de la Central Unitària de Treballadors (CUT), Arturo Martínez, han convocat una altra manifestació per al proper 19 d'octubre.

Així ho han anunciat a la sortida d'una reunió feta a la seu de la CUT, mentre han instat "a totes les organitzacions socials, culturals, sindicals, ecologistes i professionals" a secundar aquesta nova protesta. "Volem animar als xilens a donar força al moviment per manifestar el nostre repudi a aquesta repressió", ha dit Martínez.

En al·lusió a la marxa de Santiago, han coincidit a assenyalar que "ha estat una de les jornades més violentes i repressives" des que van començar les mobilitzacions per l'educació, fa ja cinc mesos. "La Intendència va donar llibertat absoluta per reprimir i això és inacceptable", ha dit Vallejo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris