cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

Els rebels donen un ultimàtum de 3 dies a les tropes lleials a Gaddafi

El CNT exigeix als gaddafistes, atrinxerats al bastió de Sirte, que deposin les armes abans de dissabte

32566

Un grup de rebels observa l'entrada a un tunel secret de la mansió d'Hannibal Gaddafi, fill del coronel deposat.

ZOHRA BENSEMRA

Amb els canons davant l'assetjada Sirte, el darrer bastió gadafista, i les tropes llestes per al seu assalt, els rebels han donat un ultimàtum de tres dies per a la rendició, mentre acceleren l'activitat política i logística a Trípoli per normalitzar la situació i enviar un missatge d'estabilitat. Només la pertinaç resistència dels xeics i líders tribals de la referida localitat, bressol del líder encara desaparegut Moammar al-Gaddafi, sembla que ja preocupa militarment el Consell Nacional de Transició (CNT), convençut que una vegada que Sirte caigui, la resta de focus de resistència desapareixeran. Una batalla que podria no esclatar si la negociació que existeix en curs arriba a bon port o els responsables de l'urbs costanera cedeixen davant l'ultimàtum donat ahir per les autoritats polítiques i militars rebels.

Des de la ciutat de Bengasi, capital dels insurrectes, el president del Consell Nacional de Transició (CNT), Mustafa Abduljalil, advertí els habitants de Sirte que si no lliuren les armes abans de dissabte, es llançaran les operacions armades. "Aquesta és la darrera oportunitat. El termini expirarà l'últim dia de l'Aid. A partir de dissabte, si no s'ha arribat a un acord pacífic, posarem en marxa l'opció militar, va agregar abans de subratllar la seva esperança que els líders de la ciutat entrin en raó i s'eviti l'orgia de sang", assegurà el líder rebel. Més contundent es mostrà el portaveu militar dels rebels, el coronel Ahmad Omar Bani, qui donà a entendre que la batalla final "és imminent". "Volem que tots sàpiguen que estam militarment preparats ja per a la batalla que suposarà el final del conflicte. Encara perseguim una solució pacífica, però a partir de dissabte actuarem de manera diferents per fer front a aquests criminals", advertí.

Bani aventurà que la perseverança dels "sirtians", que qualificà de "sorprenents", es deu al fet que les forces gaddafistes els han fet ostatges i els impedeixen sortir de la ciutat i lliurar-se a l'autoritat rebel. "Ens sorprèn que els habitants de Sirte hagin rebutjat totes les propostes pacífiques. Els comminam que es revoltin (ja que) pensam que els lleials els retenen i que la majoria vol claudicar", subratllà. El líder rebel aprofità la compareixença davant els mitjans per llançar també un avís a Gaddafi: "Ha de saber que no tindrà mai seguretat a cap part de Líbia".

A la caça de Gaddafi

En aquest sentit, segons assegurà Ali Tarhuni, viceprimer ministre rebel i ministre de Petroli i Economia, les forces rebels tenen "una bona idea" sobre on es troba amagat el líder libi i no dubten que "podran atrapar-lo". En una roda de premsa oferta a l'hotel Corintia de Trípoli, Tarhuni assenyalà, així mateix, que coneixen l'amagatall dels principals ajudants de Gaddafi i que espera que el Govern algerià lliuri la família del coronel, refugiada a Algèria. "Tenim una bona idea d'on es troba", subratllà Tarhouni, que, tanmateix, es negà a donar detalls sobre la possible localització de Gaddafi. "No tenim cap dubte que el capturarem", sentència.

Amb tot, la caiguda de Sirte s'ha convertit també en l'objectiu militar prioritari de l'OTAN, l'aviació del qual ha estat clau per a l'avenç dels rebels en els darrers mesos i la derrota de la resistència gaddafista. En declaracions als periodistes, el portaveu castrense de les operacions de l'OTAN al país, el coronel Roland Lavoie anuncià, així mateix, que les força internacional mantindrà actiu el seu operatiu mentre consideri que Gaddafi, els seus fills i seus lleials "són encara una amenaça". D'acord amb l'oficial canadenc, el líder libi encara té capacitat per donar ordres i comandar els fidels que li queden al país, tant a Sirte com al sud de Trípoli, i les borses de resistència a l'oest, en ple desert. "Encara està capacitat per controlar les tropes, els grups i les cèl·lules armades, així com per desplegar i llançar míssils terra-terra", afirmà.

Recuperar la normalitat

Per altra banda, mentre l'activitat militar rebel creix per moments al voltant de Sirte, Trípoli intenta recuperar a poc a poc la normalitat després dels intensos combats de les darreres setmanes. Malgrat que encara faltava benzina i són habituals els talls d'aigua i llum, els embossos van tornar ahir als carrers de la capital, plens de gent disposada a celebrar el final del mes del Ramadà i l'inici de la festa de l'Aid.

El ministre Tarhouni assegurà que el Govern rebel té previst recuperar el bombatge normal de petroli i gas al llarg de la setmana entrant i tornar el fluix continuat d'aigua a la capital en les pròximes 24 hores. "La nostra principal preocupació és recuperar la vida quotidiana. Ja s'ha millorat en algunes qüestions, com l'aigua, l'electricitat i les medicines, i hi ha un pla per recuperar el flux de combustible", assenyalà. A més, el govern anuncià la reobertura del port i l'aeroport en els propers dies, per poder aconseguir abastir la ciutat.

La filla de Gaddafi dóna a llum una nina a Algèria

Aisha, filla de Moammar al-Gaddafi, donà a llum ahir una nina, un dia després que Alger li concedís l'entrada al país, a ella i altres membres de la família de l'exlíder libi. Segons fonts del Ministeri de Salut algerià, la filla del dictador hauria donat a llum una nina sense que es produïssin complicacions en el part. La petita, segons les fonts, hauria rebut el nom de Safia, com la seva àvia. Aisha, l'única filla biològica de Gaddafi, va dirigir una fundació benèfica i en el 2004 es va unir a un equip d'advocats que va defensar l'exlíder iraquià Saddam Hussein. No s'havia produït cap anunci públic sobre el fet que Aisha, una advocada d'uns 35 anys, estigués embarassada.
Algèria anuncià dilluns que l'esposa de Gaddafi, dos dels fills i la filla havien entrat al seu territori. El consell interí libi n'exigí la devolució per sotmetre'ls a judici. Amb tot això, el Govern d'Algèria justificà ahir l'entrada a la família del coronel argumentant que no es pot negar "el dret a l'hospitalitat". Tot i així, les autoritats haurien decidit detenir i entregar Moammar Al-Gaddafi si intenta entrar al país.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris