nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
21°

Els rebels controlaran Sirte en un termini de deu dies

L'OTAN ataca la ciutat natal de Gaddafi per ajudar els insurgents, que diuen que la negociació no és possible

32606

Un vehicle rebel circula molt a prop d'una refineria que crema als afores de Brega.

DARRIN ZAMMIT LUPI

Els comandants rebels libis creuen que Sirte, la ciutat natal del coronel Moammar al-Gaddafi, quedarà sota el seu control en un termini mínim de 10 dies, mentre que la cúpula política dels insurgents no disposa encara d'informació concreta sobre el parador del dictador libi, que ha generat tota mena d'especulacions. Segons diferents fonts, Gaddafi i alguns dels seus fills podrien ser al sud de Trípoli, refugiats en les canalitzacions subterrànies del riu artificial que alimenta la capital, a Sirte o, fins i tot, a Algèria.
L'estratègica ciutat de Sirte, ubicada 450 quilòmetres a l'est de Trípoli, és un trofeu vital per a les forces anti Gaddafi que ataquen des de l'est i l'oest. Tot i això, els rebels mantenen que prefereixen una rendició negociada, però que lluitaran si és necessari. "El nostre objectiu no és el vessament de sang, la nostra meta és l'alliberament", afirmà ahir el coronel Salem Muftah al-Refaidy durant una visita a la ciutat oriental de Bengasi. "No volem més sang, especialment entre els civils: al·lots, ancians i dones", va remarcar.
Per la seva part, els avions de l'OTAN van bombardejar ahir Sirte per donar suport a les forces rebels.
"En les darreres 72 hores hem realitzat atacs aeris a Sirte, ja que suposa una amenaça per a la població civil", explicava ahir un portaveu de l'OTAN.
"Observam atentament allò que succeeix a Sirte, perquè sabem que s'hi troben restes del règim", va afegir.

La rendició com a sortida
El Consell Nacional de Transició de Líbia (CNT), per la seva part, assegurà ahir que "no hi ha negociació possible" amb Gaddafi. "Només pot lliurar-se, i rebrà un tracte just i legal", va dir el ministre interí d'Interior del CNT, Ahmed Darrat.
Amb tot, el CNT assegurà ahir que Gaddafi i els seus fills seran arrestats molt aviat.
D'altra banda, els rebels libis anunciaren ahir el control total de la ciutat de Ben Yawad (est del país), on els gaddafistes els havien plantat cara en l'avanç cap a Sirte.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris