cielo claro
  • Màx: 17°
  • Mín: 16°
15°

Irene perd força, però nega la ciutat de Nova York

Convertit en tempesta tropical, el temporal només causà inundacions i arbres caiguts a la ciutat dels gratacels. La urbs es prepara per restablir el transport públic

32718

Manhattan es va buidà per deixar pas a la tempesta tropical Irene.

MIKE SEGAR

La ciutat de Nova York respirava ahir alleugerida, després que Irene hi hagi passat convertida ja en una tempesta tropical que, tot i arribar amb forts vents, deixar precipitacions contundents i nombroses inundacions, no provocà cap víctima mortal ni ferits de gravetat a la ciutat dels gratacels.
"Allò pitjor ja ha passat", va sentenciar el batle de la ciutat, Michael Bloomberg, durant la compareixença que féu ahir i en la qual va reconèixer que allò més greu que Irene ha causat són inundacions als cinc barris de la ciutat, tot i que encara és "molt aviat" per avaluar-hi danys concrets, afirmà.
Bloomberg lamentà "les greus conseqüències" d'aquestes inundacions, així com la caiguda de centenars d'arbres i les interrupcions en el subministrament elèctric que van produïr-se en nombrosos punts de la ciutat. Tot i això, es mostrà "alleugerit i agraït" perquè el temporal no hi ha provocat "cap mort ni cap ferit".
Quant a les àrees més afectades, Bloomberg destacà el Baix Manhattan, on les aigües del riu Hudson i l'East River van sobrepassar les línies de contenció i varen inundar els carrers.
Igualment va parlar de considerables inundacions a Staten Island, on ahir es varen rescatar 64 persones amenaçades pel creixement de l'aigua, així com de desperfectes en platges d'aquesta mateixa zona. També subratllà els estralls provocats per l'aigua a Brooklyn, on una de les autopistes queda negada, així com a Queens i el Bronx, "on hi ha platges i parcs coberts d'aigua".

Manhattan, innundat
Els efectes més visibles d'Irene són als carrers i parcs de Manhattan, on les fortes ratxes de vent i l'aigua han fet caure milers d'arbres, que bloquegen algunes de les vies de la ciutat, a més d'haver provocat danys en nombrosos vehicles estacionats.
"La seguretat és allò primer", va asseverar Bloomberg, qui va indicar que ara els esforços se centren a aconseguir el restabliment dels serveis d'autobús, tren i metro, per facilitar la tornada dels evacuats a les seves llars.
Quant al transport aeri, un total de 9.000 vols es varen veure cancel·lats a tot el país. No obstant això, a Nova York està previst avui que hi retorni la normalitat en el trànsit aeri i que hi puguin operar de nou tots els vols programats.
D'altra banda, el batle novaiorquès va confirmar que els mercats borsaris obriran la setmana que ve amb normalitat.
A més, a l'Estat de Nova Jersey, molt proper a Nova York, el pas d'Irene també va deixar fortes innundacions.
Els veïns d'aquest estat varen informar de grans onades, inundacions en alguns barris, nombrosos soterranis inundats i diversos arbres caiguts a causa del temporal.
"No és tan dolent com deien. Els carrers estan inundats, però no és tan dolent", declarava un resident de la ciutat que no va voler evacuar la zona, tal com havien ordenat les autoritats.
Després de travessar Nova York i Nova Jersey, la tempesta tropical, que avançava a 96 quilòmetres per hora -segons el Centre Nacional d'Huracans-, posà rumb cap a Nova Anglaterra.

Més d'una desena de morts
El pas de l'huracà Irene per la costa est nord-americana ja ha provocat la mort de 14 persones als estats de Carolina del Nord, Virgínia, Florida i Maryland, i ha deixat 4,5 milions de persones sense llum.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris