cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 23°
23°

Els rebels prenen el principal pas de la frontera amb Tunísia

Les forces insurgents de Líbia aconsegueixen el control de Ras Ajdir, mentre intenten estabilitzar la capital, Trípoli

Les forces rebels líbies van prendre ahir el lloc fronterer libiotunisià de Ras Ajdir després d'un atac que durà hores, i amb el qual els insurgents van aconseguir el control de la principal via d'abastiment i comunicació de Trípoli amb Tunis. Segons explicà Haikal Bousita, cap militar tunisià, "un centenar de rebels van atacar el lloc fronterer sota domini de les forces gaddafistes. Els enfrontament van durar tan sols unes hores i els rebels aconseguiren el control de la zona". Bousita agregà que no hi va haver víctimes i que "la bandera tricolor, símbol del Consell Nacional Transitori Libi (CNT), oneja ara a Ras Ajdir".

Les tropes lleis al coronel libi, Moammar al-Gaddafi, es van rendir o van fugir cap al desert. Ras Ajdir estava des dijous oberta únicament del costat tunisenc de la frontera i només per a casos d'ajuda humanitaria o acollida de ferits, després que fos militaritzada. A 60 quilòmetres de Ras Ajdir continuen els enfrontaments entre rebels i les brigades fidels a Gaddafi pel control de Zuwarah, el principal nucli urbà proper al lloc, i Al-Aliqan.

Mentrestant, la dèbil seguretat a la capital líbia, la falta d'abastiment i l'absència d'una presència políticament decisiva del CNT mantenen la incertesa a Trípoli, necessitada de subministraments exteriors. Els rebels libis han aconseguit el control del barri d'Abu Salim, al sud de la capital, que encara estava en mans gaddafistes després d'una ofensiva amb durs combats. Així mateix, més de 200 cadàvers, alguns en estat de descomposició, s'han trobat abandonats en un hospital d'aquest barri, que va ser abandonat durant els combats. Mustafa Abdel Jalil, president del CNT, apel·là als fidels a Gaddafi perquè s'uneixin al CNT i evitin un major vessament de sang. "No hi ha més excuses per no unir-se a la revolució", assegurà .

Setge a Gaddafi?

Amb tot, el parador del coronel Moammar al-Gaddafi continua sent font de rumors i especulacions, incògnita a la qual se suma la destinació dels seus dos fills: Hamis, que ha cobert el front militar, i Saif al-Islam, que va assumir la cara mediàtica del règim. Mohamed al-Alagi, ministre de Justícia del CNT, assegurà que les forces rebels tenen envoltada una zona de Trípoli en la qual Gaddafi i el seu entorn estan amagats i "estan vigilant la seva presència abans d'intentar capturar-los". Tanmateix, Alagi assegurà que capturar Gaddafi "no és la màxima prioritat". Altres responsables rebels van dir que creuen que el coronel s'ha refugit a la zona d'Abu Salim, al sud de la capital, on s'han produït enfrontaments. Mentrestant, les forces internacionals ataquen possibles amagatalls de Gaddafi a la ciutat natal, Sirte, a més d'altres instal·lacions de les forces lleials al règim.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris