cielo claro
  • Màx: 19°
  • Mín: 18°
20°

Gaddafi fa una crida a reconquerir Trípoli

El coronel, en parador desconegut, insta els seus lleials a “netejar” la capital líbia de les “rates imperialistes”. Els rebels combaten els darrers reductes de la resistència

32720
GORAN TOMASEVIC

El coronel Moammar al-Gaddafi instà ahir els libis a combatre els rebels per "reconquerir" Trípoli, mentre que els insurrectes preparen una ofensiva contra el barri on creuen que està amagat ell o algun dels seus fills.

"No tengueu por dels infidels. Alliberau Trípoli. Que surti tota la gent i avançau cap a Trípoli. Lluitau carrer per carrer i combateu", instà Gaddafi en un missatge d'àudio retransmès pel canal internacional de televisió Al Rai.
Gaddafi, que es troba en parador desconegut des que els rebels van entrar a la capital, animà els seus seguidors assegurant que ells són "la majoria". "Avançau des de tots els llocs cap a l'enemic. Matau-los i arrestau-los. Vosaltres sou la majoria aclaparadora. Les marxes de milions", digué.

Quant als rebels, Gaddafi afirmà que "són grups petits" i, els titllà de "bèsties", "rates", "impius" i "creuats". "El martiri o la victòria fins a derrotar l'enemic. L'enemic és dèbil, retrocedeix, no podrà resistir sempre. No deixeu Trípoli a les rates", subratllà. El coronel demanà a les dones que combatin des de casa, i els homes, als carrers: "Purificau aquesta ciutat de rates col·laboradores de l'imperialisme".

Combats al sud

La realitat a Trípoli és, però, ben diferent. Els milicians volen mantenir la pressió sobre les forces gaddafistes, organitzades aparentment al sud, i han aconseguit unir esforços amb els combatents del front occidental de Misrata. Un comboi amb revolucionaris d'aquesta ciutat entrà ahir al centre a la capital. Qui també arribà a la ciutat és un petit grup de representants del Consell Nacional Transitori (CNT), la màxima autoritat rebel que ja havia anunciat la seva intenció de traslladar-s'hi. En aquest sentit, el CNT assegurà ahir que espera reprendre l'exportació de petroli en setmanes.

Els combats de les darrers hores van tenir lloc entorn de l'aeròdrom de la capital, on es creu que hi ha una guarnició comandada per Hamis, fill de Gaddafi. L'especulació entorn del parador del coronel i la seva família no cessa i els rebels pensen que es podria haver amagat als túnels del Gran riu construït per l'home, com es denomina el megaprojecte d'explotació aqüífera del desert que des de 1996 proveeix aigua a la capital. Amb tot, des de l'OTAN asseguren que no cerquen Gaddafi i posen el seu futur en mans rebels. Sigui com sigui, els rebels han començat a partir cap a Sirte, on queden els darrers focus resistents. Segons la cadena Al Uruba, els avions de l'OTAN ahir haurien bombardejat la ciutat.

Allibertats els 4 italians capturats

Els quatre periodistes italians que havien estat segrestats dimecres a Líbia van ser alliberats, segons confirmà ahir el Ministeri d'Afers Estrangers d'Itàlia. Els periodistes que havien estat capturats per les forces gaddafistes eren Claudio Monici, enviat d'Avvenire, el rotatiu de la Conferència Episcopal Italiana (CEI); Domenico Quirico, del torinès La Stampa; i d'Elisabetta Rosaspina i Giuseppe Sarcina, ambdós del milanès Corriere della Sera. L'enviat d'aquest rotatiu afirmà que els segrestadors no eren "ni civils, ni militars, ja que no tenien uniforme, sinó més bé milicians" i que van ser dos joves els qui els van alliberar. Tots van assegurar que estaven bé de salut.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris