algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

Contundència contra l'allau de vandalisme

David Cameron, primer ministre britànic, assegura que el Govern aturarà la “vergonyosa” onada de disturbis i autoritza la Policia a emprar tots els mitjans disponibles. Des de dissabte, més d'un miler de persones han estat detingudes i n'hi ha quatre que han perdut la vida en les protestes

33590

La policia deté un jove al barri d'Enfield en la quarta jornada de violència als carrers.

KERIM OKTEN

David Cameron, primer ministre britànic, va prometre ahir més contundència per tallar l'onada de violència i vandalisme que manté en escac el Regne Unit i que, fins ara, s'ha cobrat quatre vides i ha motivat 1.094 detencions.

El cap de l'Executiu tornà a reunir-se al matí amb el seu gabinet de crisi per avaluar la magnitud d'uns disturbis sense precedents, la intensitat dels quals va disminuir considerablement a Londres la matinada de dimarts a dimecres, si bé afectà amb virulència eltres ciutats angleses.

La més perjudicada ha estat Manchester, que experimenta nivells de violència i delinqüència sense precedents al carrer que han provocat 113 detencions, segons dades de la Policia, que va informar que alguns dels causants eren joves de 15 anys. A l'àrea de Manchester, que inclou el suburbi de Salford, s'incendiaren vehicles i comerços, que foren saquejats per grups de busca-raons, principalment adolescents encaputxats.

Entre els punts que han estat blanc d'accions vandàliques destaca la ciutat de Liverpool, al nord d'Anglaterra, on s'han practicat 50 detencions, i la zona de West Midlands, amb 163 arrestos, 109 dels quals han estat a Birmingham.

En aquesta localitat del centre d'Anglaterra, tres homes asiàtics d'entre 20 i 31 anys moriren després de ser atropellats per un vehicle que envestí un grup que tractava d'evitar el saqueig de comerços. Un ciutadà de 32 anys ha estat detingut i l'investiguen, atès que és sospitós d'assassinat. La virulència d'aquests actes va contrastar amb una calma relativa i generalitzada als carrers de Londres dimecres a vespre, on un desplegament de 16.000 agents aconseguí mantenir sota control a la capital.

Desordres i saquejos

Des de dissabte, Scotland Yard ha detingut 800 persones per accions violentes, desordres i robatoris a l'àrea de Londres. Cameron relacionà la millora de la situació a la principal localitat de l'Estat amb l'augment d'efectius al carrer i manifestà que la Policia, si ho necessita, pot recórrer a canons d'aigua i bales de goma per evitar els altercats. A Londres, la nit de dilluns va ser la més violenta, especialment als barris de Croydon (sud), on es cremaren edificis com una botiga d'estores que funcionava des de 1867; i Enfield (nord), on un magatzem de Sony fou devorat també per les flames.

A Croydon, un home de 26 anys va sofrir ferides de bala que li causaren la mort dimarts i es convertí en la primera víctima mortal d'aquesta onada de disturbis. Els atacs es dirigeixen generalment contra els agents i són protagonitzats per joves d'una vintena d'anys i fins i tot menors, tal com demostren les fotografies de sospitosos que divulgà ahir la Policia Metropolitana de Londres. Davant de l'alarma generada entre la població, Cameron va voler tranquil·litzar els britànics i assegurà que l'Executiu no permetrà que "la cultura de la por" prevalgui al Regne Unit.

L'actual onada de violència de carrer ha mostrat "allò pitjor" i "allò millor" del Regne Unit, declarà el mandatari en al·lusió als "delinqüents" que la provoquen i als qui s'han unit per combatre-la. El cap del Govern, obligat a acurçar les vacances per encapçalar el gabinet de crisi, declarà que el país necessita una "resposta" a aquest comportament "repugnant" i que des de l'Executiu "hi contestarem amb fermesa".

L'allau de vandalisme es va iniciar dissabte a la humil barriada de Tottenham, al nord de Londres, i va adquirir proporcions inesperades els dies posteriors, com va reconèixer el mateix Cameron, que manifestà que les autoritats afronten un "nou repte". El detonant fou una petita marxa pacífica de protesta per la mort d'un jove per tirs de la Policia, el dia 4, que ha propiciat una successió de disturbis en tot l'Estat. Aquest home, Mark Duggan, de 29 anys, era en un taxi quan va ser assolit per les bales dels agents, en un incident en el qual finalment s'ha demostrat que no arribà a disparar cap arma.

Tres joves asiàtics atropellats a Birmingham

Tres homes asiàtics moriren dimecres de matinada a Birmingham, durant la segona nit de disturbis a la ciutat. Els tres joves, que perderen la vida després de ser atropellats per un vehicle a la zona de Winson Green, intentaven "protegir la propietat" privada al seu barri, segons testimonis directes del sinistre. Les víctimes, d'esquerra a dreta a les imatges, són Haroon Jahan, de 20 anys; Abdul Musauir, de 30; i Shezad Ali, de 31. Després de rebre l'impacte d'un cotxe que, segons els testimonis, arribà "volant" a la zona on es concentrava un grup de gent, els tres ciutadans varen ser traslladats a un hospital. Dos d'ells varen finar al lloc de l'incident i el tercer va morir a la clínica a causa de les greus ferides que tenia.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris