nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
19°

Surt a la llum el pitjor ciberatac de la història

L'ONU, el Comitè Olímpic Internacional i governs de nombrosos països s'han vist afectats per la intrusió

33492

A la fotografia la seu de l'ONU a Nova York.

Efe(E.P)

La desenvolupadora de programari de seguretat McAfee ha tret a la llum allò que, segons anuncia la companyia, és el pitjor ciberatac de la història. Són 72 les organitzacions afectades. Entre les víctimes es troben la mateixa ONU i diferents governs. Les proves apunten cap a un únic país com a autor: la Xina. Durant cinc anys, aquestes operacions han tingut una llarga llista de damnificats en una acció que McAfee ha anomenat operació RAT Shady (RAT significa eina d'accés remot, un tipus de programari que permet accedir a les xarxes d'ordinadors a distància). Entre els executius que suposadament s'hi han vist perjudicats figuren els dels Estats Units, Corea del Sud, el Canadà, l'Índia, Taiwan i el Vietnam. La companyia explica que el sistema d'atac consisteix a enviar un e-mail de phishing que conté un virus espia capaç d'incrustrar-se en el codi de la pàgina web.

També n'han estat víctimes diversos organismes internacionals com l'ONU, l'Associació de Nacions del Sud-Est Asiàtic (Agencen), el Comitè Olímpic Internacional (COI) i el Banc Mundial Antidopatge. A més, n'han patit les conseqüències una sèrie de societats, des de contractistes de seguretat fins a firmes d'alta tecnologia. L'empresa esmentada afirma que ha presenciat una transferència sense precedents d'informació privada, tant empresarial com governamental, que inclou secrets d'estat: codis font, bases de dades d'errors, arxius de correu electrònic i plans de negociació, a més de contractes legals i, fins i tot, noves fonts de gas i petroli.

En el cas de les Nacions Unides, per exemple, els hackers entraren dins el sistema informàtic de la secretaria de l'organisme a Ginebra l'any 2008. Aquesta filtració es va mantenir en silenci i va exposar una gran quantitat de dades secretes, segons afirma McAfee en el seu blog oficial. El que succeeix amb aquest material "és encara una qüestió oberta". Tanmateix, tenint en compte que no s'utilitza ni tan sols una fracció d'aquesta informació per desenvolupar productes més atraients ni per superar cap competidor, la pèrdua econòmica pot representar una amenaça massiva no tan sols per a empreses i indústries individuals, sinó per a països sencers que s'enfronten amb problemes com la recessió, l'atur i les dificultats financeres", expressa McAfee. Els responsables d'aquesta firma argumenten que les primeres infraccions es remunten a mitjan 2006, encara que per ventura s'han perpetrat intrusions anteriors no detectades.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris