cielo claro
  • Màx: 22°
  • Mín: 22°
21°

Acord als EUA per evitar la fallida del deute

Demòcrates i republicans aconsegueixen consensuar un pla per augmentar el sostre de deute en 2,1 bilions de dòlars fins al 2013 i evitar així la suspensió de pagaments

Els EUA han aconseguit arribar a un acord bipartidista per elevar el sostre del deute i evitar que el país suspengui pagaments avui mateix, després de setmanes d'infructuoses negociacions i fallides votacions en el Congrés. L'acord, anunciat la matinada de diumenge pel president Oabama, estava previst que es votàs al Congres anit passada. Al tancament d'aquesta edició encara no s'havia produït la votació i demòcrates i republicans cercaven suport entre les seves files.

El vicepresident dels EUA, Joe Biden, es mostrà anit "confiat" que l'acord sobre el deute fos aprovat en el Congrés, la qual cosa permetria elevar el sostre d'endeutament en 2,1 bilions de dòlars i evitar la suspensió de pagaments. "Crec que va ser una bona reunió i confii que (l'acord) passarà", va dir Biden als reporters, després de reunir-se al Capitoli amb els congressistes demòcrates per demanar-los suport al pla de reducció de dèficit i elevació del sostre de deute. L'acord bipartidista inclou un augment d'almenys 2,1 bilions de dòlars en el límit del deute fins a 2013 i una reducció del dèficit mitjançant retallades fiscals per prop de 2,5 més en la pròxima dècada.

"Espasa de Dàmocles"

Biden qualificà el límit d'endeutament com una "espasa de Dàmocles" sobre el Congrés que impedeix que es debatin altres qüestions. "Hauríem d'estar parlant sobre infraestructura, sobre inversió en educació. Hem de treure'ns el tema del deute d'enmig i centrar-nos en la qüestió del creixement de l'economia", hi agregà.

Biden va reconèixer la frustració dels legisladors demòcrates que han mostrat les seves crítiques a un pla que no implica pujades d'impostos, tal com havien proposat en un primer moment, i se centra exclusivament en la retallada de la despesa pública.

No obstant això, va remarcar que "la importància d'aquest acord és que conté un element de compensació. Ja que assegura que la qüestió del límit de deute no tornarà a sorgir fins a 2013". "En el moment en què sigui aprovat (...) ens posarem a parlar exclusivament d'ocupació", afirmà. El vicepresident va estar acompanyat en la reunió per Jack Lew, director de Pressupost de la Casa Blanca.

Per part seva, el líder republicà del Senat nord-americà, Mitch McConnell, assegurà que se sent "optimista" sobre la possibilitat d'aprovar un pla. "Som molt optimistes, ho farem bé", afirmà el líder Republicà, abans de parlar amb els seus companys.

Fins al darrer moment
Tan els democràtes com els republicans lluitaren fins a darrer moment per convèncer els legisladors reticents que acceptin un pla que eviti que EUA caigui, per primera vegada en la seva història recent, en suspensió de pagaments. D'acord amb el Departament del Tresor, EUA entraria en suspensió de pagaments si el Congrés no aprova abans de la mitjanit de d'avui un augment del permís d'endeutament, limitat actualment a 14,29 bilions de dòlars.

Segons fonts properes a les negociacions, el nou acord pren elements tant del pla de Reid com del de Boehner, i permetrà estalviar 917.000 milions de dòlars en els pròxims 10 anys i elevar el sostre del deute en 900.000 en dues fases abans del final d'any. Després d'una reducció immediata del dèficit d'al voltant d'1 bilió de dòlars, el nou comitè bipartidista en el Congrés garantiria almenys uns altres 1,5 bilions menys de dèficit.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris